Randpere: Eesti rikub juba 18 aastat Soome ja Rootsiga sõlmitud hauarahulepet (34)

Priit Pullerits
Copy
Valdo Randpere
Valdo Randpere Foto: Andres Haabu

Tartu Ülikooli juristiharidusega poliitik Valdo Randpere möönab, et Eesti, Soome ja Rootsi sõlmitud Estonia hauarahuleping on küll keeruline, ent kinnitab, et Eesti on seda rikkunud juba 18 aastat, sest ei ole täitnud lubadust kriminaliseerida uppunud Estonia vraki juurde sukeldumine.

Rahvusvahelist mereõigust tudeerinud Randpere, kes lahkab homses usutluses Postimehele põhjalikult Estonia hukuga seotud vandenõuteooriate tekkepõhjusi, meenutab, et Eesti, Soome ja Rootsi kohustusid 1995. aastal kehtestama siseriikliku seaduse, mille alusel karistada neid, kes rikuvad hauarahu, koguni vangistusega.

Randpere ütleb, et Soome ja Rootsi võtsid selle kohta omaette seaduse vastu, aga Eesti lisas lihtsalt tollal kehtinud kriminaalkoodeksisse punkti, mis käsitles haudade rüüstamist.

Kriminaalkoodeks kaotas kehtivuse 2002. aastal, kui jõustus karistusseadustik. Selles on kaks punkti, paragrahvid 148 ja 149, mis käsitlevad laibarüvetamist ja surnu mälestuse teotamist.

Randpere ütleb, karistusseadustikust lähtudes ei ole Estonia juurde sukeldumine Eestis enam karistatav, mis tähendab, et Eesti ei täida 1995. aastal Soome ja Rootsiga kokku lepitut. Ühtlasi tähendab see tema sõnul, et Eestis pole alust kinni pidada ka muude riikide kodanikke, kes on Estonia vraki juures käinud ilma sealt midagi kaasa võtmata.

Loe pikemat intervjuud Valdo Randperega neljapäevasest Postimehest!

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles