Tarmo Kruusimäe: millal lõppes vastupanu? (1)

Tarmo Kruusimäe
Copy
Tarmo Kruusimäe
Tarmo Kruusimäe Foto: Kaupo Kikkas

Tallinna Metsakalmistul toimus 22. septembril Otto Tiefi valitsuse mälestusmärgi juures talitus, kus kõnelesid Konstantin Pätsi Muuseumi esimees Trivimi Velliste ja mina, Tarmo Kruusimäe. Asetasime pärgi, lilli ja süütasime küünlaid.

Ei ole kahtlust, et neljakümne neljandal tegid Otto Tief ja tema mõttekaaslased sangarliku teo. Tänu nende teole oli võimalik taastada meie riik õigusliku järjepidevuse alusel. 22. september on minu vanaema sünnipäev ja samal päeval lehvisid poisikesepõlves punased lipud kõikjal majadel. Küsisin vanaema käest: mis päev see on? Ta vastas: «Räägitakse, et Tallinn olevat vabastatud.» Tegelikkuses vabastati Tallinn vaid vabadusest.

Samal ajal toimus veel üks märgiline sündmus. Nimelt pidasid 22. septembril Wehrmacht ja Punaarmee Brestis ühise võiduparaadi, mille võtsid vastu venelaste poolt brigaadikindral Semjon Moissejevitš Krivošein ja sakslaste poolt kindraloberst Heinz Guderian. Tõsi, tänapäeval tahetakse sellest pigem vaikida, aga ka Poola vabastati 22. septembril iseseisvusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles