Pliit ja Plika paneb lehmakommid õunakoogi sisse

Britt Rosen
Copy
Õunakook lehmakommidega, mis toorjuustutäidises küpsemisel mõnusalt sulavad.
Õunakook lehmakommidega, mis toorjuustutäidises küpsemisel mõnusalt sulavad. Foto: Tairo Lutter

Kui omamaised õunad küpsed, isutab kõige rohkem lapsepõlvemaitsete järele, ütleb Haapsalu pisikese kokandustoa Pliit ja Plika perenaine Kerli Leier. Sestap kuulub tema koduköögi õunarepertuaari ka super lihtne tordipulbrist õunakook.

Suislepp! See on õunasort, mis häälestab Haapsalu ühekokafirma Pliit ja Plika perenaise Kerli Leieri kohemaid nostalgialainele ja paneb naeratama. «Punakas rüüs, magusmahlane, punase-valgekirju viljalihaga. Eriti tore oli see, kui õuna südamikust sai mahla lonksata,» kirjeldab ta vanaema aiast tuttavat lemmikõuna. Teisele soosikukohale potsatab tema maitsemälus Paide taliõun ja selle eriline magushapu loomus, kolmandaks väike magusapoolne sibulõun. Neid mõlemat oli hea talvel näksida. Kuuldavasti küpsetati sibulõunu mõnes Läänemaa talus ka külmunult, suhkrupuistega. Nii et kui puu all või sahvri talvevarudes leidub külmavõetud sibulõunu, ei tasu neid kõrvale heita, vaid seda taludesserti proovida, sest tänavu on Haapsalu ja Läänemaa maitsete aasta.

Oma Haapsalu vanaema õunamenüüst mäletab Kerli Leier ennekõike muretainapõhja ja biskviitkattega õunakooki. Sellist, nagu rabarberigagi tehakse. Muidugi, see on üle-eestiline klassika, mitte kohalik spetsialiteet. Tema ema küpsetas õunakooki tihtilugu aga Juubeli tordipulbrist, nagu tehti kodudes üle Eesti. Seda lihtsat ja kiiret küpsetist, kuid või, mitte veega nagu pakil soovitatakse, teeb ta praegugi ja see tähendab talle samasugust lapsepõlvemaitset nagu heldemal õuna-aastal õunamahl ja õunakompott või erakordselt lihtne dessert ahjuõunad. «Südamik välja, suhkur, kaneel, või ja pähkli- või küpsisepuru sisse ning küpsema. Ahjusoojalt vanillikastme või -jäätisega ülihea,» kirjeldab naine mõnusat magustoitu, mida siiani armastab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles