Erkki Koort: Rootsi allveelaev? Lubage kahelda (6)

Erkki Koort
, Fookuse Julgeoleku toimetaja
Copy
Fookuse Julgeoleku toimetaja Erkki Koort.
Fookuse Julgeoleku toimetaja Erkki Koort. Foto: Konstantin Sednev

Parvlaeva Estonia uppumise päeval, 26 aastat pärast traagilist sündmust, paisati avalikkuse ette laevahuku uus teooria, koos uue dokumentaalsarjaga. Ajastamine on alati oluline, aga samavõrd oluline on taktitunne.

Uued väidetavalt ilmnenud asjaolud rebisid lahti vanad haavad ja andsid alust järgnevateks spekulatsioonideks. Nähtavasti on väga vähesed sarjad saanud nautida sellist turundust. Me kõik tegeleme selle reklaamiga.

Koroonakriisi alguses ringles meem, et kõik varasemad politoloogid on järsku muutunud viroloogideks ja epidemioloogideks. 28.09.2020 muutusid paljud meist laevaehitusinsenerideks ja merendusspetsialistideks. Juristid räägivad soojas toas allveelaeva pinnaletõusust tormisel merel möödaminnes, justkui oleks see üks väike käesirutus laual lebava karistusseadustiku kommenteeritud väljaande järele.

Mina ei ole merendusspetsialist ega ka laevaehitusinsener. Ma ei tea, miks see traagiline sündmus 1994. aastal toimus. Kindlasti on selles loos vastamata küsimusi ja lahtiseid otsi. Loomulikult on õigus küsida, kuidas ja miks selline katastroof võimalikuks sai. Pole kahtlustki, et ka järgneva kümne aasta jooksul tuleb veelgi uusi asjaolusid, uusi teooriaid.

Ma mõistan täielikult huvi Estonia katastroofi vastu, aga ma ei mõista meie hüpet faktideta toetamata ja osalt kontrollimatu teooria järele. Kas on tõesti esitatud mingeid uusi ja kontrollitavaid tõendeid? Pigem mitte.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles