Fotod Lõunast tulev suurpõlengute suits muutis Eestis päikseloojangud roosaks

Copy
Lõuna-Venemaa maastikupõlengute suits ning tolm on päikeseloojangu oranziks värvinud. Reidi tee, Tallinn
Lõuna-Venemaa maastikupõlengute suits ning tolm on päikeseloojangu oranziks värvinud. Reidi tee, Tallinn Foto: Mihkel Maripuu

Viimastel päevadel Lõuna-Venemaa ja Ida-Ukrainas aset leidnud ulatuslikud maastikupõlengud on põhjuseks, miks meie taevas on muutunud väga hämuseks ja päikseloojangud roosaks.

Eesti Keskkonnauuringute Keskuse (EKUK) seireandmete põhjal tõusid idapoolsetes seirejaamades neljapäeva õhtul peente osakeste (PM10) tasemed tavapärasest kõrgemale, kuna kaguvool (õhuvoolu liikumine toimub kagust loodesse) kandis suurel hulgal suitsu- ja tolmuosakesi üle Valgevene otse Baltimaade suunas, teatas ilmateenistus.

Lõuna-Venemaa maastikupõlengute suits ning tolm on päikeseloojangu oranžiks värvinud. Reidi tee, Tallinn.
Lõuna-Venemaa maastikupõlengute suits ning tolm on päikeseloojangu oranžiks värvinud. Reidi tee, Tallinn. Foto: Mihkel Maripuu

Ööga liikus osakeste saaste üle Eesti ja reede hommikuks oli see jõudnud Vilsandile. Õhtul oli osakeste saaste nähtav kena punase päikese ja kuuna – osakeste tõttu suureneb pikema lainepikkusega spektriosa hajumine (punases otsas).

Täna hommikuks oli idapoolsetes seirejaamades tasemed langenud, kuid päeval suurenes fooniline saastetase, millele lisandus kohalik saaste. Seega võisid PM10 tasemed tõusta võrreldes tavapärase kontsentratsiooniga märkimisväärselt.

Reede ennelõunased satelliidiandmed näitasid samuti, et kagu poolt läheneb uus kogus suitsu- ja tolmuosakesi (roosakad toonid enamasti). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles