Anneli Aab: jah, autoril on õigused

Copy
Anneli Aab.
Anneli Aab. Foto: Diana Unt

Riigikohus tegi 28. septembril 2020 tähelepanuväärse lahendi intellektuaalomandi valdkonnas, kirjutab advokaadibüroo LEADELL Pilv vandeadvokaat Anneli Aab.

Antud juhul analüüsiti esimest korda reklaamimuusika pinnal muusikateoste kaitstust autoriõigustega ning selgitati, milliseid nõudeid saab autor esitada olukorras, kui tema autoriõigusi rikutakse. Kuigi autoriõiguse seadus kehtib juba 1992. aastast, on Eestis autoriõiguste rikkumist puudutavate vaidluste maht siiski väike. Veel vähem on vaieldud spetsiifiliselt muusikateoste (ja nende osade) autoriõigusega kaitstuse üle.

Kõnealust vaidlust on ka varem meedias lahatud ja see tundub selge. Helilooja Ivar Must lõi 1994. a muusikateose Põltsamaa Felixi reklaamile «Põltsamaa, ehtne ja hea». Reklaami nägu oli Ivo Linna, kes teost ka esitas. Aastakümneid hiljem kasutab Põltsamaa Felix, tänane Orkla Eesti AS, I. Musta loodud tunnusmuusikat jätkuvalt oma reklaamides, olles seda lasknud arranžeerida nii Stig Rästal kui ka Tanel Padaril (ja neile selle eest eelduslikult ka tasu maksnud). Heliloojalt selleks nõusolekut ei küsitud ja tasu ei makstud. Ega peetagi vajalikuks maksta.

Kohtuvaidluse pidamine ei olnud I. Mustale eesmärk omaette. Enne kohtusse pöördumist üritas ta esmalt ja eelkõige saavutada Põltsamaa Felixiga kohtuvälist kokkulepet. See ei õnnestunud, suurfirma oli järeleandmatu. Seejärel pöördus I. Must kohtusse, nõudes autoritasu, teose õigusvastase kasutamise teel saadud tulu, kahju hüvitise ja jooksva viivise väljamõistmist. Tundub lihtne? Tegelikult mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles