Soosaarele taasavatakse Esplanaadi 10 uksed

Copy
Läinud esmaspäeval ei liikunud uks kangutades millimeetritki. Pärast kohtu reedest otsust peaks see taasavatama. 
Läinud esmaspäeval ei liikunud uks kangutades millimeetritki. Pärast kohtu reedest otsust peaks see taasavatama. Foto: Raido Keskküla

Esmaspäeval nõutult Pärnus Esplanaadi 10 lukustatud ukse taga tammunud Mark Soosaar pääseb uuesti majja. Vähemalt mõneks nädalaks.

Kohus rahuldas reede õhtul osaliselt SA Uue Kunsti Muuseumi (UKM) ja MTÜ Pärnu Rahvusvahelise Visuaalse Antropoloogia Ühingu (RVA) taotluse vaidlusaluse õigussuhte esialgse reguleerimise suhtes. Kohus kohustas Esplanaadi 10 omanikfirmat OÜ Novira E10 võimaldama UKMil ja RVA-l kasutada hoone esimese korruse tagumist suurt ehk vaatesaali ja teise korruse bürooruumi 27. oktoobrini.

Pärnu maakohtu pressiesindaja Jaanika Lusti sõnul esitasid 28. septembril esmase õigus­kaitse saamiseks avalduse UKM, RVA ja SA Kihnu Kultuuri Instituut (kõigi kolmega on seotud Soosaar – L. H.). Viimasena nimetatu taotluse jättis kohus rahuldamata.

Avaldajate väitel takistab Novira E10 õigusvastaselt Esplanaadi 10 ruumide kasutamist.

Kohus võttis seisukoha, et kuna välja on kuulutatud 12.–25. oktoobrini toimuv rahvusvaheline Pärnu filmifestival, millega seoses on sõlmitud lepingud ja makstud lepingutasud, on ilmne, et festivali ärajäämine tähendab korraldajatele suurt finants- ja mainekahju.

Samal ajal on kinnis­vara omanikfirma talunud hagejate ruumide kasutamist väidetavalt üle kahe ja poole aasta. Seega ei tekita ruumide kasutamine filmifestivaliga seoses alla kuu aja ehk 27. oktoob­rini kohtu hinnangul omanikule enam iseäranis palju lisakahju.

Soosaar kinnitas, et kolib pärast 27. oktoobrit majast välja. ­«Selles majas ei ole võimalik enam töötada,» lausus ta.

Ehkki Soosaar ei osanud reedel veel öelda, kas tänavune filmifestival toimub, oli tema jutus omajagu optimismi. «Alati leitakse ka kõige raskemas olukorras mingi lahendus,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles