Maarjamäe memoriaal saab ohutuse tagamiseks ajutised piirded (1)

BNS
Copy
Maarjamäe memoriaal.
Maarjamäe memoriaal. Foto: Madis Veltman / Postimees

Kuna Tallinnas Pirita teel asuva Maarjamäe memoriaali rajatised on halvas tehnilises seisukorras ning mõnelt võib variseda kive, piiratakse inimeste ohutuse tagamiseks pääsu osale kompleksist, paigaldades ajutised võrkpiirded. 

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Margit Martinson selgitas, et riik ja Tallinna linn on otsinud lahendust Maarjamäe kompleksi maaküsimusele ning sealsete rajatiste remonditeemale. «Maarjamäe kompleks asub reformimata maal. See tähendab, et pole  otsustatud, kas maa ja sellel paiknevate  rajatiste omanikuks saab riik või Tallinna linn,» rääkis Martinson. «Kuna lahenduse leidmine võtab aega, tuleb seni tagada inimeste ohutus Maarjamäe memoriaalkompleksi alal.»

Esmaspäeval hakkavad kompleksi halvemas seisukorras olevate rajatiste ehk tribüünide, käesiluettidega monumendi ja Jääretke obeliski juurde kerkima ajutised piirded.

Riigi Kinnisvara AS-i 2016. aastal tellitud audit ütles, et Maarjamäe memoriaalkompleksi rajatised on ohtlikus ja lagunenud seisus, ning soovitas need võimalikult ruttu rekonstrueerida.

Osa reformimata maal asuvaid rajatisi kuulub kulutuuriväärtustena Tallinna linnale, osa on n-ö peremeheta. See on ka üks põhjus, miks kompleksi korrastamine pole seni edenenud.

Keskkonnaministeerium, kelle valitsemisalas on maareformi läbiviimine, on esitanud valitsusele Maarjamäe memoriaalkompleksi puudutava memorandumi, milles palub valitsuselt suunist, kuidas lahendada kompleksi maaküsimus ning kas ja kui palju riik kompleksi korrastamist rahastab. Memorandumi arutamine valitsuskabinetis on ettevalmistamisel.

Värske kalkulatsiooni järgi läheks Maarjamäe memoriaali kordategemine maksma üle kolme miljoni euro.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles