Irja Lutsar: loodetavasti oleme kuu aja pärast koroonavaktsiinide suhtes targemad (2)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Viroloogiaprofessor, teadusnõukoja juht Irja Lutsar
Viroloogiaprofessor, teadusnõukoja juht Irja Lutsar Foto: Sander Ilvest / Postimees

Teadusnõukoja juht, viroloogiaprofessor Irja Lutsar kirjutas, et kuigi koroonaviiruse levik läheb hullemaks, on enamik eksperte arvamusel, et vaktsiin jõuab turule alles järgmisel suvel. 

«Kogu maailm ootab pinevusega esimeste vaktsiinide tulekut, aga praeguseks on enamik eksperte arvamusel, et kui asjad väga hästi lähevad, peaks vaktsiin laiemale elanikkonnale olema kättesaadav 2021. aasta suvel,» kirjutab Irja Lutsar sotsiaalmeedias. 

Kellele on vaktsiin mõeldud ning kuidas seda kasutama hakatakse, peaks tema sõnul selguma kolmanda faasi uuringutes. «Praegu on kolmanda faasi uuringutesse jõudnud 11 vaktsiinikandidaati. Nendest kõige enne on oodata esmaseid tulemusi Pfizeri/BioNTech vaktsiini kohta. Vaatamata uuritavate arvu suurendamisele 30 000-lt 43 000-le, lubatakse esmased tulemused avaldada oktoobri lõpus,» teatas Lutsar. Professor täiendas, et näiteks AZ/Oxfordi vaktsiini kliinilised uuringud peatati septembri algul kõrvalnähu tõttu. 

«Praeguseks on uuringud taastunud Ühendkuningriigis ja Brasiilias, kuid mitte mujal maailmas, sest FDA veel uurib seda juhtu. Viiele vaktsiinile (peamiselt Hiinast ja Venemaalt) on mõne riigi (mitte Euroopa) ravimiametid andnud müügiloa ilma kolmanda faasi uuringute andmeteta,» kirjutas ta. «Tahaks väga loota, et kuu aja pärast oleme kõik vaktsiinide suhtes targemad,» loodab Lutsar. 

Professor nentis, et ravimiametid on heaks kiitnud kaks koroonaviiruse raviks mõeldud vaktsiini. «Viirusevastane ravim remdesiviir, mis kliinilistes uuringutes lühendas haiguse pikkust, ja deksametasoon, mis uuringutes vähendas suremust,» selgitas ta. 

«Kõik teised ravimid, nagu monoklonaalsed antikehad (president Donald Trumpile manustatud antikehade kokteil), Covid-19 paranenute plasma ning teised viirusevastased ained on veel eksperimentaalses faasis,» lisas Lutsar. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles