Arvustus Meil alkohol aitab elada, võita! (1)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Skål, Martin (Mads Mikkelsen). Meil alkohol aitab elada, võita!
Skål, Martin (Mads Mikkelsen). Meil alkohol aitab elada, võita! Foto: Filmikaader

Neli sõpra, ühesugustes hallides pintsakutes gümnaasiumiõpetajat, kelle elu triivib allamäge, keskea mugava tuimuse ja toasusside kursil, avastavad obskuurse Norra filosoofi Finn Skårderudi tõdemuse: inimesel on kaasasündinud alkoholidefitsiit, aga seda viga saab medikamentoosselt parandada! Nii otsustavad mehed saavutada seisundi, kus vere alkoholisisaldus oleks pidevalt 0,5 promilli.

Lehel alkoinfo.ee kirjeldatakse selle kaliibri joovet niimoodi: «Tunned soojust ja lõdvestust. Sinu käitumine võib olla liialdatud – räägid julgemalt, kiiremini ja valjema häälega kui muidu. Emotsioonid on võimendunud – hea tuju muutub veel paremaks ja negatiivsed emotsioonid veel negatiivsemaks. Võid tunda kerget eufooriat. Mõtlemisvõime ja mälu võivad olla kergelt häiritud, muutes sind ettevaatamatuks.» Selle seisundi saavutamiseks piisab paarist klaasist veinist.

Ravi annab imelisi tulemusi, mida lavastaja näitab eeskätt ajalooõpetaja Martini (Mads Mikkelsen) anamneesi abil. Tuimast nässakast, kelle õpetajavõimetes kahtlevad sügavalt nii tema õpilased kui ka lapsevanemate nõukogu, saab korraga sotsiaalselt särav, vaimukusi pilduv ja kuulajate mõttelendu tiivustav pedagoog. Samasugune edu saadab tema kaaslasigi: psühholoogia, muusikalise ja kehalise kasvatuse õppejõude. Ka siinkirjutaja mäletab, et parim õpetaja, kes tal elus on olnud, oli tundi andes sageli kerges vines.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles