«Võtsin tunni ajal amfetamiini välja ja tegin kõigi ees triipu» (1)

Kerttu Kirjanen
, reporter
Copy
Vasakul pool endine alkoholisõltlane Jüri ning paremal pool endine narkosõltlane Artur.
Vasakul pool endine alkoholisõltlane Jüri ning paremal pool endine narkosõltlane Artur. Foto: Eero Vabamägi

Lootuse Külla jõudes näen igal pool kummargil inimesi, kes usinalt pohli korjavad. Siia on kokku tulnud alkoholi- ja narkosõltlased, kes on mõistnud, et omal jõul nad sõltuvusest jagu ei saa. 17 aastat tegutsenud küla on tänaseks abikäe ulatanud ligikaudu 700 inimesele – nende seas Arturile ja Jürile, kes olid nõus oma lugu rääkima.

Saue vallas asuv Lootuse Küla on Märt Vähi ja tema poja Andrew’ 2000. aastal asutatud MTÜ, mille eesmärk on aidata alkoholi- ja narkosõltuvusega inimesi. «Kõigepealt teeme inimesega intervjuu. Kui see on tehtud, siis vaatame, mis gruppi ta täpsemalt kuuluda võiks. Meil on grupid, kus tegeletakse erinevate asjadega: ehitus, toitlustus, haldus, vabatahtlike päästeselts. Me vaatame inimest ja proovime mõista tema võimekust,» räägib Lootuse Küla tegevjuht Raiman Kukk, kuidas käib inimese vastuvõtmine Lootuse Külla.

Kui inimene tahab sõltuvusest vabaneda, kuid tööd teha ei soovi, siis ei ole Lootuse Küla tõenäoliselt talle. «Me üritame muidugi välja selgitada, miks ta tööd teha ei taha. Selle taga võib olla mitmeid põhjuseid – kas ta on ehk liiga mässav või on tal omad hirmud,» ütleb Kukk ja lisab, et tihti näeb juba intervjuu põhjal ära, kas inimene sellesse programmi sobitub või mitte.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles