Ivari Ilja: kas Eesti saab endale kunagi ooperiteatri? (2)

Copy
Foto: Tairo Lutter

Eestil on ometi aeg ehitada esimene tõeline ooperiteater, kirjutab Rahvusooper Estonia nõukogu esimees Ivari Ilja.

See küsimus võib tunduda üllatav, sest meil ju on kaks teatrit, kus oopereid ja ballette etendatakse – rahvusooper Estonia Tallinnas ja teater Vanemuine Tartus.

Kuid tegelikult, päris ooperiteatrit Eestis ikka veel ei ole. Rahvusooper Estonia töötab draamateatriks ehitatud hoones, mis ooperite ja ballettide etendamiseks kaasaegsel rahvusvahelisel tasemel kuidagi ei sobi.

«See saal on väga väike ja väga armas «kammersaal», aga ehitatud sõnateatriks. Seal on väga halb akustika ja laulda väga raske. Mul on suur hääl, aga Estonias on alati tunne, et kuulajani see ei jõua. /…/ Miks meil ei võiks olla läbimõeldud ilusa ja uhke arhitektuuriga ooperimaja-konverentsikeskus, mis on visuaalselt efektne, seest korralik, nüüdisaegne, hea akustikaga, ooperile sobiva saaliga.» Nii on intervjuus Postimehele öelnud Eesti üks kõigi aegade edukamaid ooperilauljaid, maailmakuulus bass Ain Anger (Postimees Arter, 5. november 2016).

Sarnaseid mõtteid on aastakümnete vältel jaganud maestro Neeme Järvi ja mitmed teised klassikalise muusika suurkujud, samuti hulk Eestit külastanud välismaiseid ooperi- ja balletisoliste.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles