Ministeerium: kohtuteave jääb avalikuks, isikuandmeid massiliselt alla laadida ei saa

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kohus.
Kohus. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Justiitsministeeriumi uus määrus annab inimestele suurema kontrolli  infosüsteemides nende kohta sisalduvate kohtu andmete edasise töötlemise asjus. Kohtuteave jääb endiselt avalikult kättesaadavaks nii Riigi Teatajast kui karistusregistrist, kuid seda pole võimalik avaandmetena töödelda.

Justiitsministeeriumi asekantsler Viljar Peep rõhutab, et Riigi Teatajast on endiselt leitavad jõustunud kohtulahendid koos kõigi nendes sisalduvate isikuandmetega, mis on seaduse alusel avalikud ja mida kohus ei ole lahendist eemaldanud. Määruse järgi ei saa ainult isikuandmeid avaandmetena kasutada ehk isikuandmeid pole võimalik massiliselt kopeerida ja endale alla laadida,» selgitas ta. 

Justiitsministeerium võtab kasutusele meetmed, et eraandmebaasid saaksid isikuandmetega kohtuteavet tööalaseks analüüsiks kasutada ilma vajaduseta isikuandmeid massiliselt alla laadida. Eesmärgiks on teha kohtulahendid ilma isikuandmeteta avaandmetena kõigile kättesaadavaks.

Muudatused on vajalikud selleks, et kaitsta isikute eraelu puutumatust, lisas Peep.

Määrusega luuakse õiguslik selgus küsimuses, mis on seadustega varem otsustatud. Kohtulahendites sisalduvate isikuandmete avaandmetena kasutamist piirab nii avaliku teabe seadus, karistusregistri seadus kui ka Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärus.

Kohtute infosüsteemi avalikult kättesaadavaid isikuandmeid nii ärilisel kui ka mitteärilisel eesmärgil taaskasutavad isikud peavad tagama, et nad töötlevad Riigi Teatajast ja karistusregistrist pärinevaid isikuandmeid eesmärgipäraselt, vastavuses isikuandmete kaitse üldmääruse nõuetega ning et füüsiliste isikute andmete töötlemisel oleks selleks isikuandmete kaitse üldmäärusest tulenev õiguslik alus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles