Peeter Järvelaid: kas eakate vaesus on seaduslik? (10)

Copy
Foto: Mihkel Maripuu

Oodata on riigikohtu lahendit, mis määrab ära õiguse ja poliitika piirid vaesusega seotud teemade ringis, kirjutab Põhja-Tallinna linnaosa vanem Peeter Järvelaid.

Järgmise aasta eelarve suhtes kokkuleppele jõudnud valitsuskoalitsioon otsustas 2021. aastal erakorralise pensionitõusu kasuks, mis peaks keskmisele vanaduspensionile lisama 20 eurot kuus. Kohe algas opositsiooni ja Eesti Panga juures tegutseva eelarvenõukogu turmtuli, kuidas pensionitõus tuleb laenuraha arvelt ja kuidas Eestit võib tabada Portugali või Kreeka saatus, kus avastame, et meil on sotsiaalkindlustuse ja tervishoiukulud laenuraha peal.

Rahandusega kursis olevatele inimestele on isegi pisut piinlik meenutada, et kui eelarve on defitsiidiga, siis on väga raske öelda, milliseid kulusid tehakse defitsiidi, milliseid jooksvate tulude arvelt, sest vaid osa eelarvetuludest on sihtotstarbelised. Kui defitsiit moodustab avaliku sektori eelarvetest kokku alla 15 protsendi ja on tasakaalus avaliku sektori investeeringutega, sotsiaalkulutused moodustavad umbes poole ning võlatase on Euroopa Liidu madalaim, siis ei ole nagu eriti põhjust paanika tekitamiseks Eesti lõdvenenud eelarvepoliitika pärast praeguse majanduskriisi tingimustes. Seda eriti teiste riikide fiskaalpoliitikaga võrreldes. Näiteks Soome planeerib umbes 18-protsendilist defitsiiti eelarve mahust.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles