Nädala mõte: lubadusi murdes

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Põllumeeste üleminekutoetusteks mõeldud 15,3 miljonit eurot on riigieelarve kulude reale kirjutatud 13 miljardi kõrval väike summa. Ometi oleks sellest suur, mõnel juhul ilmselt elupäästev abi meie riigi kuuele tuhandele toidutootjale.
Põllumeeste üleminekutoetusteks mõeldud 15,3 miljonit eurot on riigieelarve kulude reale kirjutatud 13 miljardi kõrval väike summa. Ometi oleks sellest suur, mõnel juhul ilmselt elupäästev abi meie riigi kuuele tuhandele toidutootjale. Foto: Arvo Meeks

Jüri Ratase esimene valitsus maksis põllumeestele üleminekutoetusi täismahus – 15,3 miljonit eurot. Läinud aastal uue koalitsiooniga tehtud riigieelarvesse sai esialgu kirja viis ja lõpuks avalikkuse survel 10,3 miljonit ning pea- ja rahandusminister ei väsinud rõhutamast, et Reformierakonna valitsus ei maksnud omal ajal midagi. Nüüd siis ollakse langemas endi poolt ­häbenemisvääriliseks tunnistatud tasemele.

Veel kümmekond päeva tagasi ütles maaeluminister Arvo Aller, et põllumeestele mõeldud 15,3 miljonit on riigieelarves sees. Kuigi Riigikogule antud eelnõu seletuskirjas on valitsuse prioriteetide loetelus mustvalgel kirjas: „Jätkatakse põllumeestele tõuaretustoetuste ning üleminekutoetuste maksmist,” pole toetust ennast sentigi. Kas kärpimistuhinas ununes prioriteetidest maha võtta?

Põllumeeste üleminekutoetusteks mõeldud 15,3 miljonit eurot on riigieelarve kulude reale kirjutatud 13 miljardi kõrval väike summa. Ometi oleks sellest suur, mõnel juhul ilmselt elupäästev abi meie riigi kuuele tuhandele toidutootjale. Jah, meil on kriis ja kui kõik üheskoos püksirihma koomale peaksime tõmbama, saaks ehk kärpega leppida, kui ei leiaks eelarvest hämmastava helduse märke. Võtame või 44liikmelise Jõgeva koguduse, kes saab riigilt miljoni.

Maa Elu kirjutab iga nädal meie toidutootjate tööst ja viimased kuud peame aina kordama, et piimatootjad maksavad oma tegevusele peale, lihatootjaile ei terenda mingit kasumit, köögivilja hinnad on all. Nii olekski iga pisike riigi poolt tulev toetus suur abi põllumajanduses tegevate perede toimetulekul.

Õnneks pole teema suletud ja usutavasti püütakse raha ikka leida. Viis miljonit olevat juba „põhimõtteliselt” olemas. Kardetavasti juhtub sama, mis aasta eest: „Algul polnud midagi, aga näete, suure pingutuse tulemusel ikka midagi teile välja võitlesime!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles