Kriisikanad veetsid suve luksuses

Kristina Traks
Copy
Monika Wesselsi kanamaja, õigem oleks isegi öelda kanade villa.
Monika Wesselsi kanamaja, õigem oleks isegi öelda kanade villa. Foto: Erakogu

Kevadel, kui paljud endale koroonakriisi ajal kanad võtsid, öeldi – kana on uus koer. Nii ongi kriisikanad mõnel pool elanud luksuslikku elu ja võitnud inimeste südamed lausa nõnda, et ei raatsitagi kanu nende päriskoju tagasi anda või kavatsetakse järgmisel kevadel taas kanapidajaks hakata.

Sillaotsa talus kanu pidavad Viire ja Mart Martma rendivad kanu välja. Viire Martma ütles, et tänavu kevadel küsiti rendikanu eriti palju ja neid saadeti laiali umbes 30 peresse. Ka linna, näiteks ühed kanad veetsid suve Tallinnas Kristiine linnaosas. „Nemad olid väga julged ja elasid lausa luksuses – perenaine oli neid toitnud tatrapudru ja hakklihakastmega. Loomulikult olid neil ka nimed,” rääkis Martma. „Üldiselt on kanad elanud kenades kanamajades, mõni uhkemgi kui laste mängumaja. Mul on väga hea meel, et kanapidamine on hoogu sisse saamas ja inimesed ka mõistavad, mis töö käib kaasas kanadelt munade saamisega.”

Kas kolimine kanadele stressi ei tekita? Martma ütles, et noortele kanadele mitte. „Kanadel on üllatavalt hea mälu. Kui meie kanad sügisel suvekodudest tagasi tulevad, mäletavad nad kõike – kust saab süüa, kus on munemise koht,“ sõnas ta.

„Üldiselt on kanu rentinud inimestelt väga positiivne tagasiside ja paljud tahavad kanu ka järgmisel aastal. Vaid üks pere tõi rendikanad varakult tagasi, sest avastas üllatusega, et kanad siblivad aias ja võivad nii ka kurja teha.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles