Taliküüslaugu võib juba mulda pista

, köögiviljakasvataja
Copy
Küüslaugu küüned eraldatakse liitsibulast vahetult enne mahapanekut.
Küüslaugu küüned eraldatakse liitsibulast vahetult enne mahapanekut. Foto: Elmo Riig / Sakala

Oktoobri esimene pool on hea aeg taliküüslaugu muldapanekuks. Levinud reegel on, et taliküüslaugud pannakse maha sügisel umbes 45 päeva enne külmade tulekut, sest selle ajaga jõuavad tütarsibulad juurduda, kuid mitte veel tärgata.

Oluline on, et liitsibul lahutatakse küünteks vahetult enne mahapanekut. Tuleb jälgida mahapaneku sügavust, see peaks olema kuni kaheksa sentimeetrit. Tütarsibulate vahekaugus reas on 8–10 sentimeetrit. Soovitatav on külv katta komposti või kõdusõnnikuga 3–5 sentimeetri paksuselt.

Küüslauk on külmakindel taim, mille optimaalne kasvutemperatuur 15–18 kraadi. Kasvuperioodi algul tahab ta niiskust.

Küüslauk eelistab viljakat, sügavalt haritud liivsavi- ja saviliivmulda. Huumusvaestel muldadel antakse eelviljale kõdusõnnikut või komposti. Mulla happesus peaks olema neutraalne, pH 6,5–7,4. Head eelviljad küüslaugule on kõrvitsalised ja kapsad, vältima peaks kartuli ja sibulate järel kasvatamist. Mineraalväetiste kasutamisel arvestada, et hästi mõjub väävel väetise koostises. Uuemal ajal kasvatatakse küüslauku ka taimekastides või anumates. Kasti täitmiseks kasutage köögiviljakasvumulda.

Kevadel tuleb taliküüslaugud vabastada sügisel peale pandud kattest. Rohimine ja pealtväetamine on tähtsamad tööd kasvuajal. Pealtväetiseks on soovitatav kasutada köögiviljaväetist, kevadel antakse väetis siis, kui taliküüslaugutaimed on juba tärganud.

Tavaliselt jõuab koristusaeg kätte augusti lõpul. Koristatakse kuiva ilmaga, järelvalmimiseks pannakse küüslauk õhurikkasse varjualusesse kohta. Hea on koristamisel kasutada aiaharki, millega küüslaugud mullast ettevaatlikult välja kaevata.

Lehed lõigatakse tagasi, nii et jääb 3–4 sentimeetri pikkune tüügas. Säilitatakse kahekraadisel temperatuuril pimedas kuivas ruumis.

Soovitan kasvatada sorte ‘Messidrome’ (haiguskindel sort) ja ‘Germidour’ (ei putku).

Küüslauk (Allium sativum L.) on mitmeaastane rohttaim, mida enamasti kasvatatakse ühe- või kaheaastase taimena. Kuulub liilialiste (Liliaceae) sugukonda. Taliküüslauk annab suurema saagi. Küüslauk sisaldab mitmesuguseid vitamiine ja mineraalaineid, millest eeterlikud õlid ja fütontsiidid on eriti inimorganismile väga vajalikud, samuti on küüslauk tugeva anti­biootilise toimega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles