Berliin sõdib kinnisvara­haide vastu

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
«Elamispind on inimõigus». Sellise loosungiga tulid suvel tänavatele tuhanded berliinlased, et avaldada meelt elamispindade puuduse ja kalliduse vastu. 
«Elamispind on inimõigus». Sellise loosungiga tulid suvel tänavatele tuhanded berliinlased, et avaldada meelt elamispindade puuduse ja kalliduse vastu. Foto: Omer Messinger/EPA/Scanpix

Tuhatkond protestijat vastamisi 700 politseinikuga, süüdatud prügikastid, püstitatud barrikaadid ja korrakaitsja vigastamine, nii et ta võib kaotada silmanägemise. Selline oli vaatepilt Berliinis, kui politsei valmistus ruumidest välja tõstma pubi Syndikat, mille üürileping oli lõppenud kaks aastat varem.

35 aastat Neuköllni linnaosas tegutsenud pubi kaitsmiseks korraldatud protest on äärmuslikem näide sellest, kui vihaseks võivad minna Saksamaa pealinna kinnisvarasõjad, mis on tingitud kohalike vastuseisust kinnisvarahaidele.

Nimelt polnud kohalikud pahased mitte üksnes neile armsaks saanud kogukonnapubi kadumise pärast, vaid ka seepärast, kes on pubi üüripinnalt välja tõstjad. Nimelt selgus ajalehe Der Tagesspiegel artiklist, et hoone omandasid miljardäridest briti vennad, kelle nimel on üle 70 kinnisvarahaldusfirma, mis maksudest kõrvale hiilimiseks registreeritud Luksemburgis.

Ainuüksi Berliinis kuulub kinnisvarahaidest vendadele rohkem kui 6000 korterit, mille pealt teenitakse igal aastal kümneid miljoneid eurosid, selgus 2016. aastal lekkinud «Panama paberitest», mida Der Tages­spiegel uuris.

Paljude kohalike jaoks oli Syndikati pubi üürilepingu lõpetamine ja ruumidest välja viskamine ehe näide sellest, kuidas rahvusvaheliste kinnisvaramagnaatide tegevus hävitab aastakümnete vältel kujunenud naabruskondi ja aitab kaasa gentrifikatsioonile ehk vaesemal järjel elanike väljatõrjumisele teatud linnaosadest.

Kuigi pole teada, mida briti vennad Neuköllni linnaosas asuva hoonega täpselt teha kavatsevad, arvatakse, et käiku läheb Berliinis üsna levinud muster: kinnisvaraomanikud vabanevad endistest üürnikest, et muuta hoone kas luksushotelliks või renoveerida sealsed korterid ja paisata need turule kallimalt ning eelistatult inimestele, kes üürimise asemel korteri ostavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles