Edward Lucas: mustad õied mustas aias (10)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix/ /

Mida kaugemal Kaukaasiast, seda enam tekitab sõda Mägi-Karabahhis tüdimust ja segadust, kirjutab briti ajakirjanik Edward Lucas.

Milleks tunda muret koha pärast, mille nimegi ei suuda vaat et välja öelda? Kelle poolel on õigus? Kes alustas? Miks see peaks korda minema?

Esimesele kahele küsimusele on raske vastust leida. Nii armeenlastel kui ka aseritel on häid ajaloolisi põhjendusi sellele kaunile mägisele alale (mida võiks tõlkida kui «must mägiaed»), mis de iure kuulub Aserbaidžaanile, aga kus de facto on 1994. aasta relvarahust peale tegutsenud armeenlaste juhitud Artshahhi vabariik, mida rahvusvaheliselt ei ole keegi tunnustanud. Õigustatud pole ka nende taotlused. Mõlemad on sageli astunud mõistusevastase, provokatiivse käitumise rajale, mis põhjustas ka praeguse sõjategevuse alguse.

Miks-küsimusele vastata on lihtsam. Konflikti on hõlmatud kolm suurriiki: Türgi, kes toetab Aserbaidžaani, Venemaa, kellel on sõbralikud suhted mõlema vaenupoolega, ja Iraan, kes on nende naaber. Kaugemalt avaldavad mõju Euroopa Liit (kes on püüdnud edutult rahu vahendada) ja USA (keda ühelt poolt tõukab tagant mõjuvõimas armeenia hajala ja teiselt poolt huvi Aserbaidžaani nafta ja maagaasi vastu).

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles