Liisi Tui taaselustab vanade filmide naiselikkuse

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Virtuoza uue kollektsiooni virtuaalne esilinastus jõuab publikuni 15. oktoobril kell 19 eksklusiivselt Elu24 veebis.
Virtuoza uue kollektsiooni virtuaalne esilinastus jõuab publikuni 15. oktoobril kell 19 eksklusiivselt Elu24 veebis. Foto: Mardo Männimägi

Moelooja Liisi Tui ütleb malbelt: «Pole vaja võimukat mees-naist mängida, et oma tahtmist saada.» Sama mõtteviisi jätkab Virtuoza märgi all sündinud looming, mis toob tagasi vana Hollywoodi ja Itaalia filmiklassika peenelt võrgutava seksapiili. Kas tänapäeva naised üldse oskavad ja tahavad veel naised olla?

Ja kuidas veel! Eesti naised on võimekad igal rindel, kuid pole unustanud ka oskust olla naine. Vähemalt näitab seda kohaliku moepubliku reaktsioon Virtuoza etendustele – alati on Liisi Tui loomingu esitlus jõudnud kolme kõige rohkem imetletud ja vaadatud etenduse hulka. Sel sügisel tundis disainer, et soovib moeloomingu inimesteni tuua filmilikus võtmes. «Digitaalne moeetendus avab hoopis suuremad võimalused, miks mitte neid kasutada,» räägib Tui tuliselt. «Pole vaja kinni jääda moelavale, kus kurjade nägudega modellid edasi-tagasi trambivad. Tundsin, et aeg on küps teha midagi elusamat.» Vahetut elamust võib iga moehuviline nautida 15. oktoobril kell 19 Elu24.ee veebis, millest saab Virtuoza värske loomingu moelava. Arter uuris, mida erilist sellelt moesündmuselt oodata.

Mida sa teed teisiti?

Mind on alati väga paelunud vana filmikunst, Antonioni, Fellini... kui imelisi filme on loodud! Ei pea olema kohutavalt palju eriefekte ja värve, kui tunnetus on terav, saab luua väga erootilisi, lummavaid maailmu. Näiteks kontsakinga heli tänaval... kas me tänapäeva maailmas enam neid salapäraseid peeneid nüansse tajume? Mina olin täiesti vaimustuses – midagi pole vaja näidatagi, aga see mõjub juba nagu eelmäng.

Sedasama tunnet püüan ma panna oma moekunsti. Et seal oleksid need nüansid, mis fantaasia tööle panevad, aga samas rafineeritult, peenelt ja stiilselt. Tunded on ju õrn materjal, neid ei saa lohakalt edasi anda, aga tunded on nii köitvad!

Kuidas filmi ja moe kokku sulatada plaanid?

Minu jaoks on mood tervikmaailm. Ma saan aru, et moelava on üks raamistik, kus seda näidata, väga ilus raamistik. Aga kui ajad on muutunud ja me teeme moeetenduse virtuaalselt, siis miks me asetame samad raamid maailma, kus need tegelikult ei kehti? Tundsin, et aeg on küps teha midagi elusamat. Pole vaja kinni jääda moelavale, kus kurjade nägudega modellid edasi-tagasi trambivad. See jääb kaugeks. Virtuaalne etendus avab võimalused luua terve maailm, äratada moekunst ellu. Mul on kõrval väga entusiastlik, tulihingeline meeskond ja ma olen üliõnnelik, et Eesti juhtiv teaduskosmeetika märk D’Difference õla alla pani. Mida keerulisemad ajad, seda rohkem omad kokku hoiavad ja üksteist aidata tahavad.

Viiruse taustal on meie hinges ka palju muutunud – kõik oma ja Eesti on muutunud nii hingelähedaseks, oskame seda rohkem väärtustada. Ei peagi kodust ära minema, aga valime, mida vaatame. Ei peagi reisima ma ei tea kuhu, kõige ilusam on meil siinsamas kodus, meie oma imekaunis Tallinna vanalinn näiteks.

Jekaterina Novosjolova
Jekaterina Novosjolova Foto: Stina Kase

Jekaterina Novosjolova, näitleja 

  • Liisil on eriline anne vaadata naist nagu mees. Ta teab täpselt, millised on need nüansid, millele tähelepanu juhtida, et iga mees sind pika pilguga saadaks. Ja see on nii sensuaalne, tõeliselt naiselik, mitte iialgi edev või odav, vaid õrnalt ja ürgselt kütkestav. Virtuoza rõivad tõstavad esile naiselikku keha. Ükski naine ei tohiks oma keha häbeneda, see on kingitus, mida demonstreerida! Liisi Tui ei vigurda ega püüa moega kandjalt kogu tähelepanu röövida. Ma olen temalt tellinud palju kleite ja need on alati läinud nii täppi – kui sa Virtuoza kleiti kannad, siis imetlevad sind kõik. Liisi Tui loomingu puhul on vapustav see, et kõik kiidavad sind ennast, seda, kuidas sa särad! Keegi ei tee komplimente kleidile, kõik vaatavad naist. Mina muidugi tean, et just kleit paneb minus ärkama hoopis teised hormoonid, tekitab endorfiinid, tunde, et oled vastupandamatu. Juba see siid – mm, mis imeline, kaalutu kangas sinu kehal. Sa tunned tegelikult, et lähed peole peaaegu milletagi. Ja see, kuidas ta suhtleb: «Sul on marmorist valged õlad, neid on vaja rõhutada...» Liisi on kirglik ja oskab kandjat näha nii individuaalselt, just sinu ilu võimendada ja välja tuua. Tänapäeval on nii palju moodi, mille seest sa inimest ennast enam üldse ei näe!

Sa oled öelnud, et kavandad päris naistele ning ülistad kurve.

Oo jaa, naiselik keha on igas vormis nii kaunis. Mul on ka kaks erineva figuuriga modelli: üks on klassikaline, teine vormikam kaunitar. Mmm, kui ilusate vormidega on naiselik naine! Loodus teeb kõik naised õigesti ja mood peab seda austama ja tähistama. Mulle on palju öeldud, et nii naiselikke asju sa kaubandusest ei leia, sest kurvid on väga individuaalsed ja üks vorm ei sobi igaühele. See on keerulisem väljakutse, kuid ma olen nii õnnelik, võttes enda kanda just selle rolli Eesti moes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles