Bocuse d`Or jõuab Tallinna. Mis see on?

Britt Rosen
Copy
Viimased treeningupäevad enne võistlustulle astumist: keskel Eesti esindaja Artur Kazaritski, vasakul tema treener Hampus Risberg ja paremal abikokk Magnus Rosendahl.
Viimased treeningupäevad enne võistlustulle astumist: keskel Eesti esindaja Artur Kazaritski, vasakul tema treener Hampus Risberg ja paremal abikokk Magnus Rosendahl. Foto: Konstantin Sednev

Tuhanded toiduturistid, maitsekütid ja kulinaarid jäävad viirusetõkke tõttu küll Tallinna tulemata, kuid Euroopa kokkade koorekiht on järgmisel nädalal Saku suurhallis kohal. Eesti võõrustab 15. ja 16. oktoobril maailma nimekaima kokandusvõistluse Bocuse d’Ori Euroopa vooru. Eestit esindab Artur Kazaritski.

Voilà, ta tuleb siiski! Kuigi koroonaviirus nurjas suve algusesse plaanitud kokanduse suursündmuse, lükates selle sügisesse ja jättes publikutuhanded nüüdki koju, ei lase Bocuse d’Ori Eesti president ja selle maaletooja Dimitri Demjanov end sellest heidutada.

«Euroopa finaalvooru korraldamine on Eestile suur võit ja au. See on hea meie mainele ja viinud meid üleilmsele kokanduskaardile, oleme saanud kõvasti tähelepanu. Juba praegu teab tänu Bocuse d’Orile Eestit ja meie kööki kogu maailma gastronoomiline kogukond. Suurepärane!» ütleb mees, kelle aastatepikkune järjekindel töö suurvõistluse korraldusõiguse lõpuks meie koduõuele tõi. Ta lisab, et tõenäoliselt lülitavad end järgmisel nädalal kokanduse kõrgliiga mõõduvõtu otseülekande lainele võistluse kodulehe kaudu (bocusedor.com või bocusedor.ee) umbes 40 miljonit silmapaari üle maailma.

Bocuse d’Or on kokandustehniliselt üks keerulisemaid võistlusi üldse. Täpselt viie tunni ja 35 minutiga tuleb kokkadel oma köögiboksis valmistada kaks rooga, mille peategelaseks on kaks kohustuslikku toorainet, mille annab ette korraldajamaa. Kuidas ja milliste lisanditega neid žüriile serveerida, on meeskonna vaba valik. Nagu ka see, kuidas need taldrikule või pidulikule liuale võimalikult isuäratavalt disainida.

Järgmisel nädalal näitab 16 Euroopa riigi kokkade koorekiht Saku suurhallis, millist kokakunsti võib teha eestimaistest Järveotsa vuttidest ja Avo Leoki kalafarmi angersägadest.

«Panustasime sellisele toorainele, mida meil on aasta ringi saada,» tähendab Demjanov (pildil).

Mõistagi on tänavune võistlus varasematest erinev. Puudub fännikooride kisa tribüünidel, publik tuleb kutsetega, viirusega seotud segaduste pärast loobus osalemast neli riiki. Valitsus andis küll eriloa, et osalejad ei pea Eestisse jõudes olema eneseisolatsioonis, kuid järgitakse rangelt terviseameti soovitusi, mis muu hulgas tähendab, et osalised ja külalised peavad täitma tervisepassi ning tegema koroonaviiruse testi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles