Armeenia ja Aserbaidžaani sisepinged toidavad sõjamasinat (1)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Aserbaidžaani ja Armeenia terav vastasseis on kestnud 1980. aastatest saati.
Aserbaidžaani ja Armeenia terav vastasseis on kestnud 1980. aastatest saati. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Mägi-Karabahhi üle võitlevatel naaberriikidel on sisepoliitilisi pingeid, mis on mõjutanud sealset meelsust ja vajadust konflikti eskaleerumiseks.

Kahest riigist on tugevam riigisisene surve Aserbaidžaanis – see tuleneb riigi praegusest sisepoliitilisest kriisist. Alles veebruaris toimusid aserite erakorralised parlamendivalimised seoses selle laialisaatmisega detsembris. Opositsiooni jaoks ei jätnud president Ilham Alijev suuremat võimalust, arvestades kehtivat süsteemi, kus vastaspool ei saa valimiskampaaniat läbi viia.

Oluline hetk saabus aga Valgevene protestidega, mis andsid ka Aserbaidžaanis tõuke autoritaarse riigikorra vastastele ning teisitimõtlejate vaigistamine muutus aina raskemaks. Antud juhul on rahvuslik võitlus Mägi-Karabahhis vahend, mis aitaks rahval taasühineda.

Aserbaidžaan on õpikunäide hegemoonilisest autoritaarsusest, kus ametlikult on opositsioonil luba eksisteerida, kuid neil puudub mõju valitsemisele. 1990. aastatest võimul olnud Uuel Aserbaidžaani Parteil (YAP) on parlamendis enamus ning ta otsustab riigi käekäigu üle. Läbi aastate on vastaste elu tehtud võimalikult keeruliseks – markantse näitena on oponentide kontorite loomine kesklinna olnud aastakümneid raskendatud, mistõttu on need kolinud äärelinnadesse ning isegi rannapiirkonda.

Aserbaidžaanis on viimaste aastate jooksul vangistatud kümneid ajakirjanikke, oponente ja aktiviste, mistõttu toimusid eelmise aasta oktoobris Bakuus rahulikud meeleavaldused, kuid need suruti jõuga maha. Human Rights Watchi andmetel tungiti nende inimeste kodudesse, kes olid sotsiaalmeedias teatanud, et soovivad protestidel osaleda. Ka hirmutati eksiili läinute perekondasid lähikondlastest lahti ütlema. Suvel toimus Bakuus kogunemine armee toetuseks ajal, kui olukord Mägi-Karabahhis hakkas kontrolli alt väljuma. Ürituse käigus arreteeriti oponente, sest valitsus pidas seda kavalaks viisiks, mille abil võidaks katte all läbi viia riigipööre.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles