Nädala plaat: Eesti ballaadid tuhandete kilomeetrite tagant

Margus Haav
, reporter
Copy
Arno Tamm (vasakul) külalisena ja Tintura ehk Lauri Täht, Karoliina Kreintaal ja Taavet Niiler andsid välja albumi kaugete rahvuskaaslaste saatusest.
Arno Tamm (vasakul) külalisena ja Tintura ehk Lauri Täht, Karoliina Kreintaal ja Taavet Niiler andsid välja albumi kaugete rahvuskaaslaste saatusest. Foto: Maris Savik

«Kaugel üksi võõra rahva hulgas» põhineb Siberis elanud eestlaste rahvalauludel. Mälu värskenduseks tasub mainida, et Siberisse rändasid eestlased välja ka täiesti vabatahtlikult, eks ikka parema põlve ja kergema elu ootuses-lootuses. Ehk siis põhimõtteliselt toimis XIX sajandil eestlaste migratsioon laias laastus samadel põhimõtetel mis tänagi. Võõrsil võib olla elu elamisväärsem, leib magusam ja pinnas viljakam, aga on väga suur võimalus võõraks jääda. Isegi keset kaasmaalastest kogukonda. Sagedasti rajati eesti külad Siberis võimalikult lähestikku. Eestlaste kirjutamata reegel, et hea naaber on kauge naaber, Siberis ei kehtinud.

Siberi eestlaste muusika ei ole kodueestlastele päris võõras, kuigi sageli ei teata, et tegu on Siberi eestlastega. Eesti Rahvaluule Arhiivi 2005. aastal välja antud antoloogia «Siberi eestlaste laulud» on nendest küllap kõige mahukam, aga nende kaugete eestlaste panust kohtab ka mujal. Näiteks Trad.Attack!-i albumi «Kullakarva» üks võtmelugusid, romantiline «Kallimale» baseerus samuti Omski oblastis tehtud arhiivisalvestisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles