Saksa telesaade: Eesti metsade lageraie taga on taastuvenergia trend (17)

BNS
Copy
Droonifoto kanakulli pesapaiga naabruses tehtud lageraiest.
Droonifoto kanakulli pesapaiga naabruses tehtud lageraiest. Foto: Karl Adami

Saksa riikliku telekanali ARD saatesari «Europamagazin» tegi sissevaate Eesti metsapoliitikasse ja laskis eetrisse ligi kuueminutilise klipi pealkirjaga «Estland: Waldrodungen für die Pelletindustrie», milles leitakse, et siinsete metsade lageraie taandub taastuvenergia trendile.

Olukorras, kus Saksamaa metsapindala isegi kasvab, pakub tõe ebameeldivamat poolt seik, et kaugeltki igal pool Euroopas see nii ei ole. Euroopa Liidu teadlased analüüsisid satelliidipilte ja tegid ehmatava avastuse. Nimelt oli aastatel 2011–2015 näiteks Skandinaavias kõik veel hästi ja metsapindala üldiselt ei muutunud. Aga 2016. aastal suurenes metsaraie ühtäkki väga kiiresti, peaaegu 50 protsendi võrra. On ka näha, kus metsade lagedaks raiumine on kasvanud – nimelt Rootsis ja Soomes, samuti Balti riikides Leedus ja Eestis. Miks? Selle olulise küsimuse vastuseks on: CO2-eesmärkide tõttu. See kõlab täiesti hullumeelselt, aga just nimelt taastuvenergia trend kannab kaasvastutust metsade lageraie pärast Eestis.

ARD võttegrupp käis Põhja-Eestis ja rääkis Tammikus suvekodu pidava ja kohalikku loodust tundva Liina Steinbergiga. Koroonakriisi ajal Brüsselist Eestisse naastes avastas ta, et märkimisväärne osa metsadest on langetatud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles