Taani katsed sisserändajaid buldooseriga integreerida tekitavad vastuhakku (16)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Seltskond somaallannasid veedab getopiirkonnaks kuulutatud Mjølnerparkeni rohealal aega pesapalli mängides.
Seltskond somaallannasid veedab getopiirkonnaks kuulutatud Mjølnerparkeni rohealal aega pesapalli mängides. Foto: ANDREW KELLY/Reuters/Scanpix

Taksojuht Asif Mehmood ja tema 11 naabrit Kopenhaageni Mjølnerparkeni naabruskonnast ei näinud muu väljapääsu, kui kaevata kohtusse Taani valitsus – põhjuseks nüüd juba kümnendeid kehtinud getoseadus, mille viimaste muudatuste järgi ähvardab neid integratsiooni nimel sundkolimine.

Mjølnerparken on üks 28 naabruskonnast, mida Taani võimud nimetavad getoks, seejuures lausa eriti getostunud piirkonnaks.

Eriti getostunuks loetud naabruskondades võib segregatsiooni vähendamise eesmärgil pruukida sunnimeetmeid, näiteks on lastele kohustuslik keele ja Taani ühiskonnas kohanemise õpe. Kõige vastuolulisem on aga käesolevast aastast jõustunud kohustus vähendada neis piirkondades avaliku elamispinna osakaalu 2030. aastaks alla 40 protsendi, mis tähendab paljude majade lammutamist või investoritele müümist.

Mjølnerparkeni avalike üürielamute omanik ettevõte Bo-Vita müüb seaduse täitmiseks maha pooled majad. «Kui väljenduda kõlavalt, võib öelda, et seadus annab meile valida mahalaskmise, poomise ja põletamise vahel, nii et otsustasime müüa,» ütles Bo-Vita ärijuht Steffen Boel Jørgensen päevalehele Information.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles