Ungari akadeemilisel maastikul valitseb déjà-vu

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Budapesti draama- ja filmiakadeemia (SZFE) tudengid ja õppejõud läinud kuul kooli peasissekäiku valvamas. 
Budapesti draama- ja filmiakadeemia (SZFE) tudengid ja õppejõud läinud kuul kooli peasissekäiku valvamas. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Budapesti draama-ja filmiakadeemia (SZFE) on Ungaris tuntud kui liberaalne asutus, nagu loomingulised kogukonnad tihti. Usuleige ja valitsuskriitiline kool ei ole aga meeltmööda riigi võimudele, kes sooviksid tegutsemas näha pigem oma ideoloogiaga sobivaid asutusi, mistõttu kestabki juba mõnda aega SZFE ja Ungari peaministri Viktor Orbáni vastasseis.

Orbán ei ole teinud suuremat saladust sellest, et tema arvates peaks poliitiline süsteem allutama endale loominguga tegelevad valdkonnad. Tegemist on Ungaris juba tavapärase nähtusega, mis sai suuremat kõlapinda 2017. aastal, kui Kesk-Euroopa Ülikool (CEU) oli sunnitud kolima Viini, sest võimud pärssisid otseselt nende õppetöö korraldust ja valikuid.

Kesk-Euroopa Ülikooli välja tõrjumisele järgnes kõigi peamiste Ungari meediaväljaannete ülevõtmine ja Teaduste Akadeemia restruktureerimine. Nii oli vaid aja küsimus, millal saab võimude järgmiseks ohvriks filmi- ja teatrikunst.

Õigupoolest on teatrite olukord olnud probleemne juba üle kümne aasta, sest Ungari võimuerakond Fidesz on oma käe järgi valinud kohalike teatrite juhtkondi. Seetõttu on etendatavate lavateoste valik traditsiooniline ning kohati igav ega paku kunstivaldkonna töötajaile põnevaid väljakutseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles