Teadusleppe algatusrühm: lubadused ootavad täitmist

Copy
Teadusleppe allkirjastamine Kadriorus.
Teadusleppe allkirjastamine Kadriorus. Foto: Sander Ilvest

Teadusleppe täitmine on ülikoolide, teadlaste ja ettevõtjate õlul, kirjutavad teadusleppe algatusrühma liikmed Andres Koppel, Ruth Oltjer, Marek Tamm ja Kristjan Vassil.

Vähem kui kaks aastat tagasi leppisid teadlased, ettevõtjad ja Eesti erakondade juhid kokku teadusrahastuse suurendamise ühe protsendini SKTst, et viia ellu teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni (TAI) strateegilised eesmärgid. Teaduslepe kirjutati alla Kadri­orus 19. detsembril 2018 ning see sisaldas lisaks poliitilisele lubadusele lepet rahastada ka teadlaste ja innovatsiooni vedavate ettevõtjate lubadust seda täita.

Septembri lõpus võttis valitsus vastu 2021. aasta riigieelarve strateegia, mis näeb ette TAI avaliku sektori rahastamise tõstmise ühe protsendini SKTst ning selle edasise hoidmist vähemalt samal tasemel. Selle käiguga on valitsus oma lubaduse teadusleppest täitnud.

Tunnustame haridus- ja teadusminister Mailis Repsi, et ta seisis teadus­investeeringute suurendamise eest, ning peaminister Jüri Ratast, kes teadus- ja arendusnõukogu (TAN) esimehena seisis selle eest, et üks protsent jääks ka edaspidi «vaiana maas» püsima. Valitsuse äsjane otsus on teadusleppest ambitsioonikamgi: kui algselt seati eesmärgiks jõuda ühe protsendi tasemele kolme aasta jooksul, siis nüüd teeb valitsus selle sammu ära ühe aastaga! See on julge tegu ja võimaldab kiiremini asuda vajalike ümberkorralduste juurde, et investeeringute kasv avaldaks Eesti majandusele ja ühiskonnale kiiret mõju ning tagaks majanduskriisi ärakasutamise parimal võimalikul viisil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles