Kalabuss viib maapiirkonda isegi sinimerekarpe (2)

Kuido Saarpuu
Copy
OÜs Pärnu Kalamajakas kala kokku ostva Aleksei Anufrievi sõnul pandi Kalamajakas ratastel käima selle aasta varakevadest.
OÜs Pärnu Kalamajakas kala kokku ostva Aleksei Anufrievi sõnul pandi Kalamajakas ratastel käima selle aasta varakevadest. Foto: Kuido Saarpuu

Kuigi vanast ajast on teada, et kalapäev on just neljapäev, siis Kalamajakas ratastel püüab seda teadmist muuta – Pärnust Eesti eri piirkondadesse käima pandud kalabussid jõuavad Lääne- ja Valgamaale, Kesk-Eestist rääkimata.

Laupäevane sügishommik Türil. Grossi toidupoe parkla tagumisse nurka on kogunenud inimesed. Valget värvi kalabussi juht Aleksei Anufriev tagurdab masina õigesse kohta, avab külgukse, tõstab toote- ja hinnainfot sisaldava tahvli välja ja on valmis müüma.

Ostjaterohke algus

Müügiks läheb nii lesta kui ­ahvenat, samuti sooviti suitsulatikat. Oli neid, kes küsisid kala suitsutamiseks, ja neidki, kes tahtsid perele valmistada prae- või ahjukala. Kala võeti kiloviisi või üksikult.

„Kala pärineb Pärnu lahest, samuti toome seda kaugemalt, Poolast, Taanist ja Hollandist,” avaldas mees. „Eri aastaaegadel muutub ka kalavalik. Kevadel oli rääbiseaeg, nüüd on pakkuda lesta. Kui kohapüük hakkab pihta, müüme rohkem koha jne.”

Järvamaa laupäevast kalaringi iseloomustas Anufriev eriilmelisena. Ei ole nii, et suuremates kohtades, näiteks Paides või Türil müüakse kala alati rohkem kui Järva-Jaanis või Koerus. Aktiivsem müük on traditsiooniliselt kalamüügitunni alguses. Nii oli ka Türil.

Anufriev nentis, et on neid, kes on nende tegemistega kursis ja oskavad kalasooviga õigel ajal õiges kohas olla, aga ka neid, kes satuvad kala ostma juhuslikult.

OÜs Pärnu Kalamajakas kala kokku ostev Anufriev selgitas, et Kalamajakas ratastel pandi käima selle aasta varakevadest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles