Nädala mõte: maaelu käärid

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Maal võib maja küll soodsalt kätte saada, ent kui see korda teha ja hiljem tekib vajadus maja maha müüa, ei saa tehtud investeeringut kunagi tagasi. 
Maal võib maja küll soodsalt kätte saada, ent kui see korda teha ja hiljem tekib vajadus maja maha müüa, ei saa tehtud investeeringut kunagi tagasi. Foto: Ants Liigus

„Pingutan selle nimel, et praegune valitsus oma suhtumisega maal elamisse meid päris maa alla ei suru, ja ootan pikisilmi muutusi,” ütles üks Järvamaa väike piimatootja. Kuigi tema pidas silmas suhtumist maaettevõtlusesse, võib seda laiendada kogu maaelule.

Minust sai n-ö maakas viis aastat tagasi, tulin siia ajutiselt, seniks, kuni laps väike. Nüüd on ajutine juba omajagu kestnud ja tulevikku vaadates paistab, et need ajutised asjad ongi kõige kindlamad. Tunnen end siin hästi, lastel on hea kasvada, õhku on ja ruumi jagub.

Linna- ja maaelu vahel on aga suuri kääre, kuigi osa neist on just maaelu kasuks: lasteaia kohatasu on väiksem, ringitegevus soodne või sootuks tasuta, kinnisvaragi võib poolmuidu kätte saada. Selle viimasega on ju hästi, sest maal saad 60 000 euro eest maja, kuhu saad kohe sisse kolida. Suure linna lähedal saab sama raha eest heal juhul krundi või väikese suvila.

Aga kui elu teeb keerdkäigu ja pead elukohta vahetama, võid ainult kõige paremas unenäos loota, et tehtud investeeringud müügitehinguga tagasi saad.

Kui aga maja vajab renoveerimist, paned sinna sisse märksa suurema summa – ehituskaubad maksavad Tallinnas ja Võrus sama palju ning sageli neid väikesest kohast ei saagi. Kui endal jaks üle ei käi, palkad töömehed, kes võib-olla osutuvad kallimakski kui tihedama asustusega piirkonnas.

Aga kui elu teeb keerdkäigu ja pead elukohta vahetama, võid ainult kõige paremas unenäos loota, et tehtud investeeringud müügitehinguga tagasi saad. Veelgi nukram – sul võib maal olla suur talukompleks, ent sa ei saa pealinnas selle eest kolmetoalist korteritki.

Maal on kahjuks suured käärid ka palgas. Kui Põhja-Eestis oli tänavu II kvartali mediaanpalk 1300 eurot, siis Kirde-Eestis 927. Muu Eesti jääb põhjapiirkonnast 200–300 euroga maha. Jah, nagu eespool mainitud, lasteaiatasu on väiksem ja kinnisvaragi soodsam, aga söök maksab sama palju, keskküte on kohati kallimgi kui suures linnas ja transpordilegi kulub rohkem. Pealegi, kui soovid selle soodsa kinnisvara soetamiseks pangast laenu saada, siis fakt, et elad maal, kahandab su võimalusi märkimisväärselt.

Ega elu peagi igal pool ühesugune ja võrdne olema, aga selmet raisata ressursse arutelule, kes kellega abielluda võib, võiks hoopis mõelda, kuidas need suured käärid pisutki väiksemaks saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles