Kollaselt õitsevad põllud petavad silma

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Raps ja põldrõigas eristuvad lehtede järgi – rapsi lehed on sinakasrohelised, rõikal rohurohelised.
Raps ja põldrõigas eristuvad lehtede järgi – rapsi lehed on sinakasrohelised, rõikal rohurohelised. Foto: Teele Üprus

Kes viimasel nädalal maapiirkonnas ringi sõitma on juhtunud, on ilmselt märganud kollaseid õitsvaid põlde, mis panevad küsima, kas tõesti soojeneb kliima nii märgatavalt, et raps õitseb sügisel.

Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Lea Narits selgitas, et nii see siiski ei ole. Tegemist on hoopis umbrohuga, täpsemalt põldrõikaga. See on samuti ristõieline taim ja väga sarnane rapsiga, mistõttu petab kaugemalt vaataja ära. Kui aga taimi lähemalt vaadata, eristuvad need lehtede järgi – rapsi lehed on sinakasrohelised, rõikal rohurohelised.

Kui põllumees on jõudnud põllu herbitsiididega üle käia, ei ole tal põldrõikaga probleemi. Ent muretsema ei pea ka siis, kui taimekaitse tegemata. Nimelt ei jõua umbrohi sügisel õitsedes seemet valmis, mistõttu võtab külm selle ära ja kevadel põldrõigas enam ei tärka.

Narits tõi välja, et Eestis on populaarsust kogunud vahekultuuride kasvatamine, seepärast võib mõni põld, kuhu on spetsiaalselt külvatud valget sinepit või rüpsi, kollaste õite tõttu imestust tekitada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles