Kanade ületalve pidamises pole midagi keerulist

Kristina Traks
Copy
Kanala vajab talvel kindlasti lisavalgustust. 
Kanala vajab talvel kindlasti lisavalgustust. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Suvekanade pidamine on muutunud väga populaarseks, aga tegelikult pole ka kanade ületalve pidamine midagi ülearu keerulist. Linnukasvatajate Seltsi esimees Liina Elken jagas nõu, kuidas seda teha.

Kogenud linnukasvatajana ütles Elken, et kõige tähtsam on talveruumi temperatuuri stabiilsus ja kuivus. „Kana ei taha niiskust ja tõmbetuult. Kui on valida sooja ja niiske või külma ja kuiva ruumi vahel, siis kindlasti on parem viimane variant.” Erinevalt kariloomadest kana ise oma kehaga ruumi kütta ei suuda, seega võiks ruumis olla lisakütmise võimalus või peaks ruum olema väike ja madal. Talvine temperatuur võiks ideaalis olla 16–20 kraadi ja tähtis on stabiilsus. „Kui näiteks täna on neil toas +10 kraadi ja homme –5, siis see ei ole hea. Kui on oht, et ruumis langeb temperatuur talvel miinusesse, tuleks linde mitu korda päevas joota ja mune korjata samuti mitu korda päevas,” õpetas Elken.

Müügil on ka linnaaeda paigaldatavad teisaldatavad soojustatud kanamajakesed. Kui internetist pisut uurida, siis sellise pisikese mõnele kanale sobiva soojustatud majakese ehitamisega saab enamik ise hakkama. „Soojalamp sisse ja kanad elavad seal ilusti talve üle,” ütles Elken. Ka garaaži nurka annab neile elamise ehitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles