Onkoloog: TÜ roll ei ole meditsiiniseadmete ega ravimite tootmine

Alexandra Saarniit
Copy
Patsient geenivaramus verd andmas. Foto on illustreeriv.
Patsient geenivaramus verd andmas. Foto on illustreeriv. Foto: LAILA KAASIK/

Tartu Ülikooli kliinikumi onkoloog ja kliinilise meditsiini dotsent Peeter Padrik kirjutas, et TÜ, mille alluvuses on geenivaramu, ei saa olla geenitestide tootja, vahendas ERRi uudisteportaal. Lisaks ütles ta, et turul on palju kaheldava väärtusega «otse tarbjale» teste. 

Uuendusliku geeniinfo teaduslikuks arendamiseks on loodud Eesti geenivaramu, mis töötab Tartu Ülikooli alluvuses ning mille infrastruktuur ja teadustöö on aidanud arendada genoomika valdkonda nii Eestis kui ka välismaal. 

«Euroopa Liidu määrus sätestab, et geenitestidel peab olema tootja, kelleks on füüsiline või juriidiline isik, kes valmistab või uuendab täielikult seadme või kes laseb seadme projekteerida, valmistada või täielikult uuendada ja kes turustab seda oma nime või kaubamärgi all,» kirjutas Padrik ja lisas, et tootjal lasub palju vastutusest tulenevaid kohustusi, kuid regulatsioonid on vajalikud selleks, et tagada geenitestide antava info maksimaalne kvaliteet. 

«Praegu on turul palju niinimetatud «otse tarbijale» teste, millel pole selge, kas antav info on üldse adekvaatne. Seetõttu pole need kasutatavad ka tervishoius meditsiiniliste otsuste tegemisel,» kinnitas Tartu Ülikooli kliinikumi onkoloog, kes tõi võrdluseks toidulisandid, millel ei ole valdavas osas teaduslikult tõestatud infot toimivuse ega ka kõrvaltoimete kohta. 

Padriku sõnul on Tartu Ülikool - mille koosseisus on geenivaramu - eeskätt teadus-arendusasutus, mille rolliks ei ole meditsiiniseadmete ega ravimite tootmine, kuna ülikoolil puuduvad selleks vastavad struktuurid ja ressursid.

«Meditsiiniliste toodete tehniline valmistamine, kvaliteedi tagamiseks vastavate kvaliteedisüsteemide loomine, turustamine ja turustamisjärgse toimivuse järelkontrolli teostamine nõuab püsistruktuure, mida aga ülikoolil lihtsalt pole ja mille loomine ning pidamine pole ka ülikooli põhitegevus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles