Riigilõivude eelnõu jagatakse kaheks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Elmo Riig / Sakala

Justiitsministeerium teatas täna, et eraldab kohtulõive vähendavast eelnõust selle kiire vastuvõtmise huvides need kohtumenetlust kiirendavad muudatused, mille osas kohtunikud soovivad täiendavalt tööd teha.

Eelnõu jagamise ajendiks sai Riigikohtu ja Eesti Kohtunike Ühingu ettepanek. «Kohtunike esitatud arvamuse põhjal oli selge, et mitu eelnõu praeguses tööversioonis olevat suuremat muudatust, mis aitaks kohtumenetlust kiirendada, võivad põhjustada ajamahukaid vaidlusi,» nentis justiitsminister Kristen Michal.

«Otsustasime need muudatused eelnõust eraldada ja neid eraldi käsitleda, et kõik osapooled saaksid olulised küsimused piisavalt läbi arutada,» ütles Michal.

Michal rõhutas, et mitmed kohtumenetlust kiirendavad muudatused jäävad praegusesse eelnõusse siiski sisse. «Näiteks jäävad eelnõusse kärbitud kujul mitmed dokumentide kättetoimetamist tõhustavad sätted, kuna tänane kättetoimetamise regulatsioon põhjustab hulgaliselt probleeme. Samuti jäävad sisse mitmed muudatused, mis aitavad kohtutel piirata menetluse venitamist.»

Justiitsminister rõhutas, et kohtumenetluse kiirendamine on ministeeriumi jaoks endiselt väga oluline eesmärk, kuna venivad protsessid riivavad samamoodi inimeste põhiõigusi, nagu kõrged lõivudki.

Michal ütles, et edasist arutelu vajavad punktid puudutavad menetlusökonoomikat. «Jätkame selle kallal eraldi arutelu ja tööd ning ootame kohtunikelt aktiivset panust. Ja lähtudes Eesti vanasõnast «meest sõnast …», kavatseme kasutada kohtunike panust ka kiirema ja ladusama kohtupidamise eesmärgi saavutamiseks,“ ütles Michal.

Justiitsministeerium kavatseb eelnõu valitsusse saata lähinädalail. Riigilõivude alanemine on plaanis käesoleva aasta 1. juulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles