Raul Siem: postkontorid võiks asendada pakiautomaatidega (10)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
IT- ja väliskaubandusminister Raul Siem. 
IT- ja väliskaubandusminister Raul Siem. Foto: Sander Ilvest

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem on viimase poole aasta jooksul avalikkuse ees esinenud pigem harva, kuid tema otsused on olnud järsud, kindlakäelised ja paljude jaoks jahmatavad. Intervjuus Kuku raadio saatele «Majandusruum» rääkis EKRE minister turismifirmade raskest elust, Eesti Posti tulevikuplaanidest ja kemplustest 5G-tulevikuvõrgu ümber.

Alustame kõige värskemast. Kredexi eksjuht Lehar Kütt kurtis intervjuus Ärilehele, et valitsus sekkus mikrotasandil tema töösse ja nõudis sisuliselt miljardi euro laiaks löömist. Kuidas talle vastate?

See periood, mil kriisirahasid tuli majandusse ja ettevõtjateni viia, polnud sugugi lihtne. Kindlasti oli seal pingeid. Nii ettevõtjate, valitsuse liikmete kui ka avalikkuse ootused olid ju erinevad. Kui ma ametisse asusin, oli mu põhimõte see, et kõik, mida Kredex teeb, peab olema läbipaistev ja üheselt tõlgendatav.

Kuidas teie Kredexi töösse sekkusite? Mis oli teie ootus, mida Lehar Kütt ja tema meeskond tegema peaksid?

Minu ootused olid väga lihtsad. Kõik kriisimeetmetena eraldatud finantsvahendid (umbes miljard eurot – toim) peavad jõudma maksimaalselt ettevõtjateni ehk laiemalt majandusse. See ongi kriisimeetmete eesmärk. Mul ei ole kahtlusi, et need rahad sinna maksimaalselt ei jõudnud. Turg võttis vastu täpselt nii palju raha, kui ta võttis.

Samas olete ise varem kritiseerinud, et raha ei jõua abivajajateni. Miljardist on välja jagatud kõigest veerand?

Need andmed on vananenud, praeguse seisuga on sõlmitud umbes 480 käendus- ja laenulepingut kogusummas 360 miljonit eurot. Tõsi, suur osa rahast on veel välja laenamata, ettevõtjateni viimata. Põhjus on lihtne: ega laenu ei saa kellelegi peale suruda.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles