Reinsalu Freedom House'i värskest raportist: edukas digiühiskond on vaba ühiskond

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Remo Tõnismäe

Tunnustatud USA mõttekoda Freedom House avaldas järjekorras kümnenda raporti, milles analüüsiti 65 riigi inimeste õigusi ja vabadusi avalikus veebiruumis, ning selgus, et Eesti hoiab internetivabaduselt Islandi järel maailmas teist positsiooni. Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on tegemist olulise tunnustusega Eestile kui internetivabaduse lipulaevale. 

«Eesti jaoks on väljendusvabadus internetis inimõiguste lahutamatu osa,» leiab Urmas Reinsalu. Tema sõnul muudab interneti kättesaadavus riike läbipaistvamaks, tugevdab kodanikuühiskonda ja kasvatab majandust. «Kui jagame oma digiõppetunde teistele riikidele, selgitame alati, et ainult vaba ühiskond saab olla ka tõeliselt edukas digiühiskond,» rõhutas minister. Reinsalu tõi ka välja, et Eesti on aktiivne internetivabaduse koalitsiooni liige.

Indeks on üks mõõdik, mis väljendab Eesti digiühiskonna edulugu ja toimetulekut – need leidsid tõestust ka keerulistes pandeemiaoludes.

Indeks hõlmab olulisi teemasid nagu võrdne juurdepääs võrguühendustele, põhjendamatute piirangute puudumine veebis avaldatud sisule, kasutajate õiguste tagamine, aga ka kasutajate vabadus ja vastutus veebis käitumisel.

Eesti raporti koostas sellel aastal Freedom House’i kutsel sõltumatu erafirma Proud Engineers, autorid on Hille Hinsberg ja Laura Kask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles