Kadri Simson: hooneid renoveerides turgutame majandust (1)

Kadri Simson
, Euroopa Komisjoni volinik (KE)
Copy
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Sander Ilvest

Renoveerimislaine toob soojad kodud ja väiksemad küttearved, kirjutab Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson.

Sügis on käes, temperatuur langeb ja kaugel pole esimesed öökülmad. Selleks, et tuba soe hoida, tuleb küte sisse lülitada või ahju kütma hakata. Vaatamata pika ajalooga lubadusele viia kodukulud alla, moodustavad küttearved tänaseni perede eelarvest märgatava osa. Viimastel andmetel on üle Euroopa koguni 34 miljonit inimest raskustes oma kodu soojas hoidmisega.

On selge, et kõigi küttearveid Euroopa kinni maksta ei suuda. Seega tuleb sellele probleemile leida targem vastus, mis tabaks mitut kärbest korraga. Miski, mis tooks inimestele sooja kodu ja väiksemad arved, kuid aitaks samal ajal kaasa ka Euroopa ambitsioonikate kliimaeesmärkide täitmisele. Tuleb õppida liikmesriikide parimatest praktikatest ja rakendada neid üle kogu liidu. Just seda teebki Euroopa Komisjoni sel nädalal esitletud uus initsiatiivi nimega Renoveerimislaine.

See algatus on suures plaanis lihtne: soovime muuta renoveerimise kaks korda energiatõhusamaks ning renoveerida 2030. aastaks 35 miljonit hoonet. Värske ettepanek aitab renoveerimist lihtsustada, kõrvaldades praegused tõkked – olgu need siis seadusandlikud, halduslikud või hoopis rahalised. Hooneid saab energiatõhusamaks ja säästvamaks muuta mitmel moel, alates paremast soojustamisest ja akende vahetamisest, aga ka kasutades taastuvat rohelist energiat, näiteks katusele paigaldatavaid päikesepaneele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles