Pahavara kolmas laine puudutas ka riigiasutusi

Henry-Laur Allik
Copy
Venemaalt pärit Emotet on pahavarateenus, mida kasutatakse arvutite nakatamiseks, et saadud andmetega tulu teenida.
Venemaalt pärit Emotet on pahavarateenus, mida kasutatakse arvutite nakatamiseks, et saadud andmetega tulu teenida. Foto: TOOMAS HUIK/PM

Eestis hakkasid neljapäeval taas laialdaselt levima pahavara sisaldavad e-kirjad, mis on riigi infosüsteemi ameti (RIA) andmetel nakatanud suure hulga arvuteid pea igast eluvaldkonnast. E-kirja dokumentidesse, failidesse või linkide taha peidetud Emoteti pahavara ohvriks langesid nii eraisikud, riigiasutused, omavalitsused kui ka suured ettevõtted.

Emotet saab levida Windowsi operatsioonisüsteemiga arvutites ja seda levitatakse peamiselt e-kirjadele lisatud dokumentide, harvemini ka linkide kaudu. Tüüpiliselt saab inimene kirja, mille pealkiri on isiku või ettevõtte nimi. Kirja sisu on «Edastan arve» ja manuses Wordi fail, mille avamisel tuleb ette teade, et dokumendi sisu ei ole võimalik näidata ning programm võib vajada uuendamist. Word küsib seejärel kasutajalt «Luba redigeerimine» ja «Luba sisu». Kui klõpsata lubamise nupule, nakatub arvuti Emoteti pahavaraga, kusjuures kasutaja nakatumist ei märka.

Kõige lihtsam viis pahavarast hoiduda on hoolikalt kontrollida saabuvate e-kirjade legitiimsust. Kui pahavara on juba arvutisse tulnud, siis tagantjärele aitab viirusetõrjeprogrammi aktiveerimine, mis küll ei garanteeri, et kõik arvutis olevad kontaktandmed pole juba laiali saadetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles