Erik Aru: miks Trump seekord (vist) kaotab (2)

Erik Aru
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Erik Aru
Erik Aru Foto: Sander Ilvest / Postimees

Neli aastat tagasi vaatasin Facebookis teatava kummastusega inimesi, kes olid kindlalt veendunud, et Donald Trump võidab USA presidendivalimised. Küsitlused ja meediaväljaanded tundusid ju näitavat Hillary Clintoni mäekõrgust edu. Läks siiski teisiti.

Ka sellel aastal on samad inimesed täiesti kindlalt veendunud, et peavoolumeedia ja arvamusküsitlejad on kallutatud ning nende mees võidab. Seekord aga nad pigem eksivad.

See näitab ka USA ajakirjanduse polariseeritust. Kui 2016. aastal olid Clintoni toetajad eksinud oma meediamulli, mis peegeldas neile tagasi nende enda uskumusi, siis seekord on sama juhtunud Trumpi pooldajatega.

Eelmisel korral näitasid üleriigilised küsitlused Clintoni selget edu. Ja Clinton saigi lõpuks Trumpist kõvasti rohkem hääli. Teatavasti aga ei valita USA presidenti mitte üleriigilise hääletuse teel, vaid osariikide kaupa, mida esindavad valijamehed, kes lõpuks presidendi valivad. Ja Trump võitis olulistes osariikides, mis andsid paraja hulga valijamehi. Tegelikult kujunes tol aastal USA presidendi valimistel otsustavaks mõne tuhande valija hääl, kes juhtusid elama õigetes osariikides.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles