Peruust avastati 2000 aastat vana kassipilt

Postimees
Copy
37-meetrine kassifiguur tuli nähtavale, kui Nazca kõrbes rajati teed teistele geoglüüfidele head vaadet pakkuvale kõrgendikule. 
37-meetrine kassifiguur tuli nähtavale, kui Nazca kõrbes rajati teed teistele geoglüüfidele head vaadet pakkuvale kõrgendikule. Foto: Jhony Islas/peruu Kultuuriministeerium/AP/Scanpix

Nazca kõrbes Peruu lõunaosas asuvad haruldased geoglüüfid ehk maapinda õõnestatud kujutised. Need on kuulunud UNESCO maailmapärandi nimistusse juba alates 1994. aastast, kuid alles nüüd avastati lisaks juba varem nähtaval olnud koolibrile, ahvile, vaalale ja teistele figuuridele ühelt sealselt mäenõlvalt ka umbes kaks aastatuhandet tagasi õõnestatud hiiglaslik lebava kassi kujutis.

Kaslase pilt avastati, kui rajati ligipääsuteed ühele kõrgendikest, millelt avaneb hea vaade teistele piirkonna geoglüüfidele, vahendas The Guardian.

«Figuur oli vaevu märgatav ning peagi kadumas, sest asub üsna järsul nõlval, mis on vastuvõtlik loodusliku erosiooni mõjudele,» teatas Peruu kultuuriministeerium. Viimastel nädalatel on võimud umbes 37 meetrit pika geoglüüfi puhastanud ning konserveerinud, vahendas BBC.

Peruu juhtiv arheoloog Nazca piirkonna küsimuses Jhony Isla rääkis uudisteagentuurile Efe, et kassi kujutis on varasem Nazca kultuurist, mis rajas suurema osa sealsetest figuuridest ajavahemikul 200–700 aastat pKr. Tema sõnul pärineb nüüd avastatud pilt Paracase ajastust, mis ulatus aastast 700 eKr kuni aastani 200 pKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles