Põhja-Korea vanglates vohab piinamine ja vägistamine (1)

Postimees
Copy
Kim Jong-un üle-eelmisel nädalal Korea Töölispartei 75. aastapäeva paraadil. 
Kim Jong-un üle-eelmisel nädalal Korea Töölispartei 75. aastapäeva paraadil. Foto: Kcna/Epa/Scanpix

Põhja-Korea kohtueelses vangistuses on piinamine, seksuaalne vägivald ja väljapressitud ülestunnistused tavapärane ning inimesi koheldakse vanglates halvemini kui loomi, seisab eile avaldatud inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) raportis.

Lisaks väärkohtlemisele ja alandamisele peavad kinnipeetavad raporti sõnul taluma eeluurimisvanglates ebainimlikke tingimusi, kus vahistatuid topitakse ülerahvastatud ja räpastesse kongidesse ning jäetakse korraliku toidu ja riietuseta.

«Vangid sõna otseses mõttes surevad toidupuudusesse, kui neil just ei õnnestu anda vangivalvuritele pistist, et nende pered saaksid neile toitu saata,» lausus HRW Aasia osakonna asejuht Phil Robertson ajakirjanikele.

Põhja-Korea on niinimetatud suletud riik ja selle õigussüsteemi kohta on vähe teada.

HRW raport põhineb intervjuudel 15 mehe ja naisega, kes on endised kinnipeetavad, samuti intervjueeriti endisi ametnikke, kes tunnevad Põhja-Korea justiitssüsteemi toimimist. Kõik intervjueeritavad põgenesid riigist pärast seda, kui Kim Jong-un 2011. aastal võimule tuli, kirjutas The Guardian.

«Inimestel on põhjust Põhja-Koreas vangistamist ja eeluurimisvanglat karta,» märkis Robertson, lisades, et ainult kahtlusalused, kellel on poliitilisi sidemeid või raha, et ametnikele pistist anda, võivad karmist kohtlemisest pääseda.

Iseäranis julmalt koheldakse kinnipeetavaid kohtueelse vangistuse alguses, mil neid sageli pekstakse, sealjuures kepiga, rääkisid tunnistajad.

«Reeglid näevad ette, et peksmist ei tohi olla, kuid meil on juurdluse ja eeluurimise varases faasis tarvis ülestunnistusi,» ütles üks endine politseinik. «Seega pead neid peksma, et ülestunnistust saada.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles