Aastaid kestnud ahistamine kukutas Taani võimupartei asejuhi (1)

Postimees
Copy
Frank Jensen teatas eile värskes õhus peetud pressikonverentsil, et paneb maha nii töö Kopenhaageni linnapea kui ka Sotsiaaldemokraatliku Partei aseesimehena. 
Frank Jensen teatas eile värskes õhus peetud pressikonverentsil, et paneb maha nii töö Kopenhaageni linnapea kui ka Sotsiaaldemokraatliku Partei aseesimehena. Foto: Philip Davali/EPA/Scanpix

Kopenhaageni linnapea ja Taanit valitsevate sotsiaaldemokraatide aseesimees Frank Jensen otsustas poliitikast lahkuda, kuna mitu naist süüdistab teda seksuaalses ahistamises. Tegu on juba teise Taani tipp-poliitikuga, kes on viimastel nädalatel sel põhjusel ameti kaotanud.

«See jääb varjutama kogu poliitilist tööd, mida ma tahaksin teha,» põhjendas eile peetud pressikonverentsil taandumist Jensen, kes veel pool ööpäeva varem oli kinnitanud, et jätkab süüdistustest hoolimata tööd ja püüab parandada parteis valitsevat käitumiskultuuri.

Pühapäeva õhtul osales pika poliitikukarjääri kestel ka Taani justiitsministri ametit pidanud 59-aastane Jensen Kopenhaageni sotsiaaldemokraatide kriisikohtumisel, mille järel tunnistas ta avalik-õigusliku ringhäälinguga DR rääkides, et on olnud ahistaja, ning palus vabandust terve hulga juhtumite eest, mis on leidnud aset ligi kolme aastakümne kestel.

Taani pealinna sotside 32 esindajast 22 andsid sel kohtumisel heakskiidu Jenseni jätkamisele meerina ja kandideerimisele nende esinumbrina 2021. aastal.

Üheks, kes oli vastu Jenseni ametis püsimisele, oli Kopenhaageni sotsiaaldemokraatide noorteühenduse juht, 21-aastane Cecilie Sværke Preiss, kes enne kriisikohtumist oli ise piirkondlikule juhtkonnale rääkinud, kuidas linnapea teda vastu tahtmist suudles. Sværke Preissi puudutav juhtum sai avalikuks, kui Jensen selle TV 2 intervjuus paljastas, nimetades seda süütuks musiks avalikus kohas.

Koos Sværke Preissi süüdistusega jõudis parteini veel hulk sarnaseid juhtumeid. Noorteühenduse juhi sõnul teadis tema pühapäevaks kaheksast kannatanust, kellest vähemalt seitse kavatses pöörduda juristi pole, kelle Sotsiaaldemokraatlik Partei on pannud uurima seksismi erakonnas. Berlingske Tidende kõneles eile 12 ahistatust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles