Mart Võrklaev: teeme Eestist maailma suurima isejuhtivate busside testkeskkonna (2)

Mart Võrklaev
Copy
Mart Võrklaev.
Mart Võrklaev. Foto: Valimised

Riigi eelarvestrateegia valguses on aeg mõelda suurelt. Valijaid kõnetavate ja nii poliitilisi huve teenivate rahakülvamisteadete kõrval peaksime rääkima lennukatest ideedest, mis viivad Eesti elu edasi, aitavad tööle rakendada meie teadussaavutusi ja on kooskõlas suurte eesmärkidega, mille Euroopas oleme ühiskonnana valinud, kirjutab Riigikogu ja Rae vallavolikogu liige Mart Võrklaev (RE).

Üheks selliseks potentsiaalseks edulooks on mikromobiilsus, mille arendamisel on Eesti maailmas vähemalt esiviisikus. Mis oleks, kui Eestis oleks igas omavalitsuses isejuhtiv buss ehk meie riik oleks maailma suurim isejuhtivate busside testkeskkond? Võib-olla ei ole väga laialt teada, et Tallinna Tehnikaülikooli juures tegutseb Raivo Selli juhtimisel noortest teadlastest särasilmne isejuhtivate sõidukitega tegelev teadusgrupp. Või et teadustegevusest on välja kasvanud lausa esimene Eesti isejuhtivate busside tootmise ja arendamisega tegelev ettevõte Auve Tech.

Tehnikaülikooli ja Auve Techi koostöös sündinud autonoomne väikebuss, Iseauto, on mõeldud lühikestel vahemaadel väikse arvu inimeste või pakkide vedamiseks. Esile tasub seejuures tuua ka meie inseneride leidlikkust: Iseauto põhjana on seni kasutatud riigi poolt 2011. aastal CO2 kvootide eest sotsiaaltöötajatele ostetud ja sellega Eestis kuulsaks saanud Mitsubishi i-MiEV elektriautosid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles