Saaremaal keedetakse õllekateldes kadakasiirupit

Tiit Efert
Copy
Liisi Kuivjõgi hakkas kadakasiirupit tegema kümmekond tagasi.
Liisi Kuivjõgi hakkas kadakasiirupit tegema kümmekond tagasi. Foto: Tiit Efert

Lääne-Saaremaa Leedri küla Orbu tallu on rajatud kadakakoda, kus kohalikust kadakast keedetakse õllekateldes siirupit. Tegemist on keeruka ettevõtmisega, mille taga seisab sealsamas talus üles kasvanud Liisi Kuivjõgi.

Tegelikult elab ta abikaasa Meelisega küla teises servas Reinu talus ning Orbul on talle siirupikoja pidamisel abiks vanemad Maret ja Endel Künnap. Seega on tegemist üdini pereettevõttega, mille eesmärk on Saaremaa iidsete traditsioonide levitamine, samuti soov tõestada, et sellises kauges paigas võib eluga toime tulla.

Ainulaadne küla meelitab turiste

2015. aasta küla tunnustuse saanud Leedri on sumbkülana Eestis ainulaadne. Küla eripära – talud on hästi lähestikku.

Orbu asub sumbküla tagumises servas, kust mereni jääb neli kilomeetrit. Tegemist on vana talukohaga, 1730. aastatest pärinev kaart näitab, et seal peeti juba siis talu.

See oli täiesti tavaline majapidamine, kus Lümanda sovhoosi ajal peeti lambaid, lehmi, sigu. Maret tegeles kokandusega, Endel oli elektrik. Loomapidamine jäi soiku.

Kuressaare ametikoolis omandatud hotelliteenindaja amet viis Liisi tööle Pilguse mõisa. Just seal kohtus ka Maret Anu Aljasmäega, kes katsetas kadakasiirupi retsepti. Asi hakkas ilmet võtma, sest Liisi, kes parasjagu oli väikese lapsega kodus, vajas Saaremaal tegevust. Ettevõte A-Orbu registreeriti 2011. aastal. Tänaseks on idee autor Anu Saaremaalt lahkunud ning siirupitegu jäi eeskätt Liisi ja Mareti kanda. Nendest said siirupiemandad, keda on Saaremaal nüüdseks juba viis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles