Välimuse järgi head õuna ära ei tunne

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Analüüsi saatmiseks tuleb õunad pakkida õhukindlatesse kilekottidesse.
Analüüsi saatmiseks tuleb õunad pakkida õhukindlatesse kilekottidesse. Foto: Kaur Parve

Taimemahlaanalüüsid ei ole abiks vaid põldudel, vaid kasutusel märksa laiemalt. Maa Elu võttis tehnoloog Kaur Parve abil uurida, missugused on tulemused, kui analüüsida poes müüdavaid, koduaias kasvanud ja välismaalt toodud õunu.

Analüüsimisse läks 17 õunasorti: kaheksa koduaiaõuna, neli välismaist ja viis poest ostetud Eesti õuna. Kui pigem arvame, et kodumaine on hea ja välismaine halb, siis analüüsitulemuste poolest ei tasuks nii mustvalget eelarvamust kujundada. Mikroelementide poolest olid kõige paremas tasakaalus Poola Gala ja Itaalia Golden. Muide, tegu ei olnud kõige suuremate ja ilusamate õuntega, pigem üsna tavalise väljanägemisega õuntega.

Koduaia õunte hulgas oli mitmesuguseid näiteid, nii mikroelementide poolest sisukaid kui ka täiesti tühje õunu, ent kahjuks ei saa sisukust silma järgi eristada. Ka võivad ühe puu õunad olla tänavu palju parema mikroelementide sisaldusega kui läinud aastal.

Polli Aiandusuuringute Keskuse teadur Toivo Univer rääkis samuti, et suurtes viljades on toitainete sisaldus palju väiksem kui väikestes õuntes. 

Üks õunte tähtis element on kaltsium – see on terve ja hästi säiliva õuna eeldus. Ka siin tegid kaks eelmainitud välismaa õuna kodumaistele kolmekordselt ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles