Eesti koroonaravimi tootjad: usume, et meil on maailma parimad molekulid (12)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Icosageni juht akadeemik Mart Ustav vanem näitas oma laborit, kus sünnivad maailma parimad molekulid, millest hakatakse ravimit tootma niikuinii – kui Eesti ei taha, siis leitakse suur tootmisvõimsus mujal.
Icosageni juht akadeemik Mart Ustav vanem näitas oma laborit, kus sünnivad maailma parimad molekulid, millest hakatakse ravimit tootma niikuinii – kui Eesti ei taha, siis leitakse suur tootmisvõimsus mujal. Foto: Kristjan Teedema

Kui koroonaviirus Eestisse jõudis, oli Tartu biotehnoloogiafirmas Icosagen töö juba alanud. 

Kõigist kliiniliste katsetusteni jõudnud koroonaravimi kandidaatidest on Icosageni oma mõnikümmend korda efektiivsem. Tohutu kvaliteedihüppe tõttu kutsuvad arendajad enda toodetut seetõttu teise põlvkonna ravimiks ning ega kolmas ja neljaski tulemata jää, igaüks jälle suurusjärgu võimsam kui eelmine.

«Need, mis on turul, tehti kiiresti ära, ja see oligi vist plaan,» tõdeb Icosageni arendusjuht Andres Männik. Icosagenis võttis asi kauem aega, kuid saadud molekulid on kümneid kordi efektiivsemad ning annavad asjaosalistele enesekindluse küsida miljoneid eurosid, olgu Eesti valitsuselt või maailma farmaatsiahiiglastelt. Aga sellest veidi hiljem.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles