Vaidlus uusehitiste stiili üle kisub Rootsis poliitiliseks (7)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Näitena modernistliku arhitektuuri viletsusest armastab Arhitektuurimässu juhatuse esimees Sigvald Freylander tõsta esile Stockholmi kesklinnas asuvat kultuurikeskust (pildil paremal). «Pilku pole millelegi kinnitada, ainult hingetu, elutu kuubik. Vaata kasvõi Kulturhusetit Sergeli väljakul,» lausus ta hiljuti Dagens Nyheterile. 
Näitena modernistliku arhitektuuri viletsusest armastab Arhitektuurimässu juhatuse esimees Sigvald Freylander tõsta esile Stockholmi kesklinnas asuvat kultuurikeskust (pildil paremal). «Pilku pole millelegi kinnitada, ainult hingetu, elutu kuubik. Vaata kasvõi Kulturhusetit Sergeli väljakul,» lausus ta hiljuti Dagens Nyheterile. Foto: Andreas Muhs/Caro/Scanpix

Läinud kuul tulid Rootsi Demokraadid välja esmapilgul tavapärase linnaplaneerimisalgatusega: ehitada Stockholmi ülikooli kõrvale parkimisplatsile moodulmajad 650 tudengikorteriga. Ainult kui üldiselt on valmisdetailidest hooned lihtsad ja pretensioonitud, siis erakonna visiooni järgi peaksid ühiselamud olema 20. sajandi alguse arhitektuuri meenutava fassaadi, viilkatuse ja tornidega.

Samal ajal kui Rootsi parempopulistid tutvustasid oma plaani sealsele avalik-õiguslikule tele­visioonile, seisis Pärnu linnavolikogu ees EKRE esindaja Heldur Paulson ning sarjas maailmakuulsate Piet Mondriani ja Mark Rothko abstraktseid maale, mille autorid pole tema arvates piisavalt vaeva näinud, mistõttu pole niisuguse kunsti näitamisele vaja Eestis raha kulutada.

Rootsi Demokraadid on võtnud kujutava kunsti asemel südameasjaks ehituskunsti, seda eelkõige pealinnas Stockholmis. Juba varem soovitasid nad kesklinnast Kungsholmenilt ära koliva silmakliiniku asemele ehitada nn klassitsistlikus stiilis hooned. Linnavalitsuse eskiisi järgi peaks sinna kerkima aga kaks modernistlikku kortermajade kvartalit.

«Me tahame kutsuda üles neljakandiliste kastide surmale, andes eelise ehitistele, mis sobituvad oma ümbruskonda nii mõõtude kui ka vormi poolest,» teatas partei esitluses, mida ilmestas pilt ärklite ja tornikesega majadest, vahendas linnaosaleht Mitt i.

Lisaks tahaksid Rootsi Demokraadid rajada Stockholmi kesklinna liikluse südameks olevale sillale hoolikalt kujundatud pargi ning Södermalmi rannale ajaloolise ilmega hooned.

«Meie arvates areneb linn praegu vales suunas. Tahame tuua tagasi poliitikasse otsused esteetilise kujunduse üle,» lausus moodulühiselamu projekti tutvustades SVT-le Rootsi Demokraatide juht Stockholmis Peter Wallmark. «Me saame sageli valmis ettepanekuid ehitusfirmadelt ja linnaehitusametist. See on midagi, mida tahame muuta.»

Ühe eeskujuna tõi Wallmark esile ühenduse Arhitektuurimäss, väites, et on saanud oma tegevusega neilt head vastukaja. «Lõpuks ütleb keegi seda, mille üle nemad on pikka aega kurtnud,» leidis ta.

Wallmarki mainitud Arhitektuurimäss, mille juhtlause kõlab «Neljakandilistele kastidele on alternatiiv», on Rootsis sotsiaalmeediast alguse saanud ühendus, mis enda väitel on apoliitiline ja juhib võitlust modernistlike hoonete vastu. Liikumisega seotud Facebooki grupid on ühendusel kõigis naabermaades, sealhulgas tilluke veebikogukond Eestis.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles