Kohus tühistas Muraste kooli kolimise otsuse

BNS
Copy
10.08.2020. Muraste, Harjumaa.
Muraste koolitee. Meriküla spordi. ja õppekeskus.

Muraste school road. 
FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
10.08.2020. Muraste, Harjumaa. Muraste koolitee. Meriküla spordi. ja õppekeskus. Muraste school road. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tallinna halduskohus leidis, et Harku valla tegevus Muraste kooli kolimisel Merikülasse oli õigusvastane ning riivas õpilaste põhiõigusi.

Harku vald palkas Advokaadibüroo RASK ning kaebas otsuse edasi Tallinna Ringkonnakohtusse, teatas kooli lapsevanemate esindaja neljapäeval BNS-ile.

24 lapsevanemat läksid Harku valla vastu kohtusse, sest vald kolis sügisest Muraste Kooli kolmanda kooliastme asukohta, kuhu ei lähe ohutut kooliteed.

Tallinna Halduskohus leidis oma otsuses, et arusaadava menetluse puudumine ja sellest tulenevad isikute põhiõiguste riived ei saanudki lõppeda teisiti kui kohtuvaidlusega.

Lapsevanemaid esindanud Ellex Raidla advokaadibüroo vandeadvokaat Martin Triipani sõnul sai kohtuotsusest kinnitust, et Harku vald tegi otsused ebaloogilises järjekorras ega viinud läbi arusaadavat ja selget haldusmenetlust. «Sisuliselt võttis vald otsuse vastu ja hakkas seda siis seda takkajärgi läbi suruma ja seadustama. Otsuse tegemine Meriküla kasuks oleks eeldanud kõikide poolt- ja vastuargumentide kaalumist,» ütles Triipan.

«Kohtu hinnangul pidi vallale olema arusaadav, et õpilaste määramine Merikülla riivab isikute õigusi, samas jättis vald sellest hoolimata olulised asjaolud välja selgitamata, puudutatud isikud ära kuulamata ja oma lõpliku seisukoha põhjendamata. Näiteks ei arvestanud vald laste ohutuse küsimusi ning ka majanduslikke argumente – kooli kolimine uude kohta läheks koos vajaliku ligipääsutee rajamisega valla hinnangust kordades kallimaks ning poleks enam mõistlik,» lisas Triipan.

Lapsevanemate peamine mure oli kitsas ja valgustamata koolitee, mille puhul kohus võttis seisukoha, et kuna vald ei kaasanud vajalikul määral puudutatud isikuid otsuse tegemisse, on võimalik, et oluline sisend Meriküla juurdepääsu ohutuse osas jäi õigel ajal saamata.

Halduskohtu hinnangul riivab õpilaste liikumisvabadust, kui vald teeb teadliku valiku kooli sellise asukoha kasuks, kuhu on õpilastel võimalik ohutult liikuda üksnes transpordiga. «Kui selles koolis saabki käia vaid koolibussidega, piiratakse sellega ebaproportsionaalselt õpilaste liikumisvabadust,» lisas Triipan.

Kohus leidis, et otsuste tühistamise tagajärjel tuleb kohustada valda Muraste-Suurupi piirkonna kolmanda kooliastme kolimist uuesti otsustama.

Tallinna Halduskohus mõistis vallalt lapsevanemate kohtukulude katteks välja 4158,4 eurot.

Harku vallavalitsus palkas peale kaotust esimesest astmes advokaadibüroo RASK ning otsustas 19. oktoobril esitada apellatsioonikaebuse Tallinna Ringkonnakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles