EL tunnustas valgevenelaste vastuhakku Sahharovi preemiaga (1)

Copy
Tänavune Sahharovi auhind läks Valgevene demokraatlikule opositsioonile eesotsas Svjatlana Tsihhanovskaja (vasakul) ja Maria Kalesnikavaga.
Tänavune Sahharovi auhind läks Valgevene demokraatlikule opositsioonile eesotsas Svjatlana Tsihhanovskaja (vasakul) ja Maria Kalesnikavaga. Foto: VASSILI FEDOSENKO/REUTERS/Scanpix

Euroopa Parlament andis tänavuse Sahharovi mõttevabaduse auhinna Valgevene demokraatlikule opositsioonile eesotsas augustikuiste presidendivalimiste järel eksiili sunnitud Svjatlana Tsihhanovskajaga.

«Õnnitlen Valgevene opositsiooni esindajaid julguse, vastupidavuse ja otsusekindluse eest. Nad seisavad palju tugevama vastase ees ja on endiselt vankumatud. Nende poolel on miski, mida toores jõud ei suuda kunagi alistada: tõde. Minu sõnum teile, kallid laureaadid, on jääda tugevaks ja jätkata võitlust. Teadke, et toetame teid,» ütles Euroopa Parlamendi president David Sassoli.

Auhinna laureaadina esindab Valgevene opositsiooni koordinatsioonikogu, mille liikmete hulka kuuluvad peale opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanovskaja ka Nobeli kirjandusauhinna laureaat Svjatlana Aljaksijevitš, muusik ja poliitiline aktivist Maria Kalesnikava, poliitilised aktivistid Volha Kavalkova ja Veranika Tsapkala, videoblogija ja poliitvang Sjarhei Tsihhanovski, Valgevene inimõiguste organisatsiooni Viasna juht Ales Bjaljatski, Sjarhei Dõleuski, telekanali NEXTA asutaja Stsjapan Putsila ning 2010. aasta valimiste presidendikandidaat ja hilisem poliitvang Mikola Statkevitš.

Peaaegu kõik Valgevenesse jäänud koordinatsioonikogu liikmed on vahistatud või koduarestis.

Tsihhanovskaja tänas Euroopa Liitu tunnustuse eest. «See ei ole minu isiklik auhind, see on auhind Valgevene rahvale,» ütles ta ajakirjanikele visiidil Kopenhaagenisse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles