Hiiumaa ootab valitsuselt Vabadussõja mälestussamba rajamiseks raha (3)

BNS
Copy
Vabadussõja mälestussammas Rakveres. Hiidlased soovivad mälestusssamba rajada omalegi.
Vabadussõja mälestussammas Rakveres. Hiidlased soovivad mälestusssamba rajada omalegi. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Hiiumaa vald küsib valitsuselt toetust Vabadussõja mälestussamba rajamiseks, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal. 

Eelmisel nädalal otsustas Eesti valitsus eraldada Viljandi linnavalitsusele pool miljonit eurot Vabadussõjas langenute mälestussamba taastamiseks. Viljandi volikogu esimees, kes samba taastamise taga, on Helir-Valdor Seeder, ühtlasi koalitsioonierakonna Isamaa esimees.

Pärast valitsuse otsust toetada Viljandi mälestusmärki saatis  Hiiumaa vallavanema asetäitja Hergo Tasuja kaitseminister Jüri Luigele ja kultuuriminister Tõnis Lukasele Hiiumaa vallavalitsuse toetustaotluse Hiiumaale Vabadussõja mälestusmärgi rajamiseks.

«Olen sama meelt nagu kultuuriminister Lukas, kes hindas, et kultuuriliselt oleks väga oluline, et igas maakonnas Vabadussõda tähistatud oleks. Seeläbi tunduski see sobiv moment,» ütles Tasuja.

Hiidlased küsivad valitsuselt 450 000 eurot.

Hiiumaa on ainuke maakond, kus Vabadussõja mälestusmärk puudub ja pole kunagi olnudki, ehkki sealt käis Vabadussõjas 1300 meest, ütles Ain Tähiste Hiiumaa muisuskaitse seltsist.

«Mina neid sahtleid, millisest sahtlist tulevad summad, küll kommenteerida ei võta. Aga mina usun Eesti riiki, sest Eesti riik on korduvalt öelnud, et see on Eesti riigi asi, et iga maakond oma samba saaks,» ütles Tähiste.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles