Dopingukultuur juurdub vaikselt meie jõusaalides

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Trimmis keha ja suurte lihaste nimel ollakse sageli valmis kasutama ka keelatud aineid, mis on tegelikult aga tervisele ohtlikud.
Trimmis keha ja suurte lihaste nimel ollakse sageli valmis kasutama ka keelatud aineid, mis on tegelikult aga tervisele ohtlikud. Foto: Caro / Klaus Westermann / Scanpix

Mullu veebruaris Seefeldis toimunud põhja suusaalade MMil lahvatanud skandaali tõttu on dopinguteema Eesti ühiskonnas endiselt vägagi aktuaalne ja valulik. Ent keelatud ained ei ringle mitte ainult tippspordis, vaid ka harrastustasemel, kohati on probleem seal isegi suurem.

«Tippudel on olemas turvavõrk – arstid, kes jälgivad atleete. Tervisesportlastel seda pole. Nemad võivad endale ainult auku kaevata, sest on olemas foorumid, mis ütlevad: «Sa oled vähe aineid pannud, küta edasi. Ja tagatipuks kombineeri seda veel tollega ka»,» sõnab Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port.

Tasapisi on hakatud sellele ka tähelepanu juhtima ning seda peamiselt Rootsi eeskujul, kus ei rõhutagi enam mitte tippsportlaste, vaid rahva tervise probleemile. Dopinguvastase võitluse käigus korraldas Rootsi politsei sel nädalal Stockholmis mitu reidi, mille käigus võeti vahele 11 inimest, keda kahtlustatakse dopingukuritegudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles